skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Valg i Irak først i 2005

Det vil ikke være mulig å arrangere valg i Irak på minst ett år ennå, mener Paul Bremer, som er USAs sivile administrator i landet.

Publisert 21.02.2004 08:46. Oppdatert 21.02.2004 09:56.
Amerikaneren Paul Bremer styrer Irak inntil videre. (Foto: Reuters/Scanpix)
USAs øverste sjef i Irak kom med uttalelsen under et intervju med den arabiske TV-kanalen Al-Arabiya sendt lørdag morgen norsk tid.

Bremer mener det er «tekniske problemer» som gjør at det ikke kan holdes valg i Irak på en god stund ennå.

– Disse tekniske problemene vil det ta tid å ordne – vi anslår et sted mellom ett år og 15 måneder. Det er virkelig viktige, tekniske problemer som er grunnen til at valg ikke er mulig, sier Bremer i intervjuet med den Dubai-baserte TV-stasjonen.

– Mangler lovverk

Bremer peker på manglende lovverk og folkeregister som årsaker til at det vil ta tid å få til valg i landet.

– Irak har ingen valglov. Det er ingen nasjonal kommisjon som kan lage en lov for politiske partier, det finnes ingen valgmanntall. Det har ikke vært noen troverdig og pålitelig folketelling på nesten 20 år, sier Bremer.

– Det finnes ingen inndeling i valgkretser som kan bestemme hvor valgene skal holdes, fortsetter han.

– Kort utsettelse

Iraks mektige sjiamuslimske leder ayatolla Ali al-Sistani sa i et intervju med tyske Der Spiegel fredag at valget bare kan utsettes i kort tid, og at et irakisk interimsstyre skal ha begrenset myndighet.

Sistani har tidligere krevd direkte valg før 30. juni, datoen amerikanske myndigheter har satt for å overlate makten i landet til irakerne. Men etter samtaler med FN-utsendinger gikk han med på at valget krever nødvendige forberedelser. Flere tusen mennesker demonstrerte fredag i sjiamuslimenes hellige by Najaf med krav om at det holdes valg. Men demonstrantene tok ikke til orde for at valget skal avvikles innen utgangen av juni.

FNs generalsekretær Kofi Annan støtter USA i at det ikke kan holdes valg før 30. juni. FN-tjenestemenn sa fredag at Annan er rede til å sende en av sine toppdiplomater tilbake til Irak for å bistå irakerne når de skal danne ny regjering,. Det er trolig diplomaten Lakhdar Brahimi, som tidligere var FNs spesialutsending i Afghanistan, som kommer til å reise til Irak for eventuelt å megle fram en løsning hvis irakerne og amerikanerne ikke klarer det på egen hånd.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no