skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Amerikanere etterforskes for drap

Fem amerikanske soldater etterforskes for å ha drevet en 19 år gammel iraker i døden, ved å ha tvunget ham ut i elva Tigris.

Publisert 14.02.2004 09:19.
Hendelsen fant sted om kvelden 3. januar, da Zeidun Fadhil sammen med fetteren Marwan Fadhil var på vei hjem til Samarra fra Bagdad.

I bilen hadde de varer som de skulle selges i hjembyen, for å tjene penger til Zeiduns bryllup tre uker senere. Bilen ble først stanset og gjennomsøkt av en amerikansk patrulje i utkanten av Samarra, men de to fikk deretter kjøre videre.

Kort tid etter ble de stanset på nytt av de samme soldatene, og kommandert over i et amerikansk militærkjøretøy.

Soldatene lo

De to mennene ble deretter kjørt til bredden av elva Tigris, der de ble truet med våpen til å legge på svøm, skriver The Independent.

Da mennene protesterte skal de amerikanske soldatene med makt ha kastet dem ut i vannmassene. Marwan greide å få tak i en trestamme og kom seg etter hvert på land, mens Zeidun, som ikke kunne svømme, druknet i den strie strømmen.

Ifølge Marwan Fadhil lo de fem amerikanske soldatene mens de kastet dem ut i elva. Først 12 dager senere ble liket av fetteren funnet ved elvebredden.

Avslo erstatning

Fadhil-familiens advokat gikk til den amerikanske okkupantmakten og fortalte om drapet, og militære etterforskere har siden avhørt Zeiduns fetter som vitne i saken. Etterforskerne har også fått familiens tillatelse til å obdusere 19-åringen.

Ifølge advokaten har amerikanske representanter alt tilbudt familien erstatning, noe de har avslått.

Zeidun Fadhils mor har i stedet skrevet brev til USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair, med bønn om at de ansvarlige soldatene blir stilt til ansvar for drapet.

Brev til Bush og Blair

– Vi fant jakken hans i vannet. Den skal vi beholde som et minne om den rettferdighet min sønn fikk fra de amerikanske soldatene. De kom til Irak under slagord som demokrati og menneskerettigheter, men tvang med kaldt blod min sønn i døden, skriver moren i brevet.

– Jeg ber dere om å innlede en gransking. Uansett hva dere gjør, så vil det ikke bringe min sønn tilbake. Men kanskje vil dette lette på den smerte andre mødre i mitt land opplever, heter det videre i brevet.

Amerikanske talsmenn i Irak har ikke villet kommentere drapet på 19 år gamle Zeidun Fadhil.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no