skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
FNs generalsekretær tar imot Iraks sivile administrator Paul Bremer. I midten står USAs FN-ambassadør John Negroponte. Til høyre står britenes FN-ambassadør Jeremy Greenstock. (Foto: AP/Scanpix)
FNs generalsekretær tar imot Iraks sivile administrator Paul Bremer. I midten står USAs FN-ambassadør John Negroponte. Til høyre står britenes FN-ambassadør Jeremy Greenstock. (Foto: AP/Scanpix)

Trolig FN-gruppe til Irak

FN sender trolig en gruppe til Irak for å forsøke å løse striden rundt sjiamuslimenes krav om direktevalg innen 1. juli.

Publisert 20.01.2004 07:07.
Mandag møtte USAs sivile administrator i Irak Paul Bremer og representanter for det USA-utpekte irakiske styringsrådet FNs generalsekretær Kofi Annan.

USA ønsker FNs støtte i synet på at alle valg i Irak må utsettes. Sjiamuslimenes mektigste leder i Irak, storayatolla Ali al-Sistani, krever på sin side at det holdes direkte valg i stedet for at USA overfører makten til en midlertidig ikke-valgt regjering i juni.

Ytterligere undersøkelser

Etter møtet mandag sa Annan at ytterligere undersøkelser er nødvendig for å avgjøre om FN skal sende en delegasjon til Irak for å finne ut hvor raskt det kan holdes valg.

FNs generalsekretær Kofi Annan. (Foto: AP/Scanpix)
– Vi har blitt enige om at videre samtaler skal finne sted på det tekniske plan, sa Annan.

FN-diplomater sier imidlertid at avgjørelsen i prinsippet er tatt, og at de forventer at Annan innen kort tid vil sende en gruppe til Irak, melder nyhetsbyrået Reuters.

FN er skeptisk til konsekvensene av å godkjenne en prosess USA har utformet alene. Annan sa likevel mandag at han ikke tror det vil være mulig å avholde valg innen utgangen av mai.

– Men en eventuell gruppe vil utrede dette videre og rapportere til meg, sa generalsekretæren.

Nytt FN-engasjement

Bremer får i tiden fremover ingen lett oppgave med å overbevise Annan om at alle valg i Irak må utsettes. Bremer og USA vil ha FN tilbake på banen i Irak og president George W. Bush ser helst at verdensorganisasjonen er tilbake før 1. juli når irakerne selv skal begynne å bestemme i eget hus.

Men Annan var mandag forsiktig med å love et nytt, omfattende FN-engasjement i Irak inntil sikkerheten er bedret i landet.

Bremer og Pachachi diskuterte også situasjonen i Irak med Sikkerhetsrådets medlemmer mandag kveld.

Vil respektere FN

I Bagdad marsjerte flere titusen sjiamuslimer gjennom gatene i Bagdad med krav om direkte valg nå til landets midlertidige nasjonalforsamling.

Men dersom en FN-gruppe blir sendt til Irak for å vurdere mulighetene for valg, vil sjiamuslimene respektere gruppens konklusjoner. Det sier Ali al-Sistanis talsmann Abdul Aziz al-Hakim.

– Noen i Irak sier det ikke er mulig å avholde valg, derfor krever Sistani at en nøytral gruppe skal avgjøre om det lar seg gjøre eller ikke.

– Da vil denne konklusjonen bli respektert, sa al-Hakim mandag.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no