skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Saddam tatt i slektsjuks

Saddam Hussein berøves mer og mer ære, og nå er han også blitt fjernet fra listen over profetens etterkommere, en plass han fusket til seg da han satt på toppen av makten.

Publisert 18.12.2003 12:05.
Saddam Hussein er ikke den eneste herskeren i Midtøsten som hevder å nedstamme direkte fra profeten Muhammed. Men etter at han ble gravd fram fra sin jordgrotte utenfor Tikrit og ydmyket av amerikanerne, er det blitt enklere å stille spørsmål ved diktatorens egentlige opphav.
Saddam Hussein var spar ess i USAs kortstokk. (Foto: Scanpix/AP)

Saddam kalte seg sharif – ætling til profeten – og han tvang eksperter til å endre slektstreet, slik at han kunne føre sine aner tilbake til Muhammed.

Strykes

Nå har en mer ekte sharif, Najjih Muhammad Hasan al-Faham al-Aaraji, fastslått at den styrtede diktatoren aldri har vært i slekt med den guddommelige utsendingen som levde for 1400 år siden.

Al-Aaraji er leder for det irakiske rådet som utreder profetens etterkommere og ivaretar interessene deres.

– De eksperter som virkelig har troverdighet, er meget få, og de ga aldri etter for presset om å godkjenne Saddam som sharif, sier han.

Profeten Muhammed fikk aldri noen sønn som vokste opp. Men hans datter Fatima fikk to sønner, Hasan og Husayn. De har fått en sentral plass i islam, og det regnes som en stor ære å kunne føre sine aner tilbake til de to brødrene.

Husayn led martyrdøren i Karbala sør for Bagdad og er blitt et forbilde for alle senere generasjoner av muslimer.

Særlig blant sjiamuslimene er han et viktig symbol, og han dyrkes omtrent som en kristen helgen.

Gjev familie

Profeten selv la mer vekt på personlige egenskaper enn på fornem avstamning, og historikere mener at vekten på likeverd mellom religionsbrødre var en av årsakene til at islam spredte seg så raskt etter Muhammed død.

Til tross for likverdigheten er det mange, ikke minst politiske ledere, som gjør et stort nummer av sin angivelige tilknytning til profetens familie.

Høyst oppe på denne listen står det respekterte kongehuset i Jordan som har tatt sitt navn etter Muhammeds oldefar Hashim. Slekten oppfattet seg som voktere av profetens grav inntil den ble fordrevet fra det nåværende Saudi-Arabia av de nye makthaverne i kongehuset Saud i første halvdel av 1900-tallet.

(NTB-TT)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no