skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Spesialdomstol for Saddam

Lederen for det USA-oppnevnte irakiske styringsrådet sier Saddam Hussein vil bli dømt i en ny spesialdomstol som styringsrådet har opprettet.

Publisert 18.12.2003 06:57.
– Saddam Hussein vil bli dømt, og etter det vil vi gjøre som dommeren og retten bestemmer, sier Abdul Aziz al-Hakim, ifølge BBC.

Han uttalte seg etter å ha hatt samtaler med den britiske utenriksministeren Jack Straw i London onsdag.

Saddam Hussein da han ble pågrepet. (Scanpix/Reuters)
Al-Hakim, som for tiden er styringsrådets president, sier internasjonale observatører vil kunne være til stede under rettssaken. Anklagene mot den tidligere irakiske diktatoren vil bli behandlet etter internasjonale standarder, forsikrer han.

– Rettssak til sommeren

Den nye spesialdomstolen er opprettet for å kunne dømme framtredende medlemmer av det tidligere regimet i Irak, hvor Saddam Hussein var den øverste lederen.

Styringsrådet offentliggjorde for første gang planene om domstolen bare noen få dager før eks-presidenten ble pågrepet, men en knapp uke senere blir den allerede omtalt som om den har trådt i funksjon.

Et annet av medlemmene i styringsrådet, Mowaffaq al-Rubaie, sier dommen mot Saddam Hussein trolig ikke vil falle før etter 1. juli neste år.

Grunnen er at påtalemyndigheten vil trenge tid til å samle sammen bevis, men al-Rubaie mener tidspunktet også vil kunne hindre rettssaken fra å bli preget av utenlandsk innblanding.

En midlertidig irakisk regjering skal etter planen innsettes i juni, noe som kan bety at USA vil ha gitt fra seg makten over landet før dommen faller mot Saddam Hussein.

Al-Rubaie legger imidlertid også vekt på at rettssaken vil være offentlig og åpen for innsyn.

Irakerne avgjør

Utenriksminister Straw beskrev møtet med al-Hakim onsdag som «svært interessant», og sa det bør overføres mer makt til styringsrådet så snart som mulig.

– Når det skjer vil Irak være en selvstendig nasjon, sa utenriksministeren, som møtte pressen sammen med al-Hakim.

– En selvstendig nasjon vil være i stand til å treffe sine egne avgjørelser, og noen av dem kan det hende vi ikke er enige i. Dette kan omfatte spørsmål om dødsstraff, sa Straw.

USAs president George W. Bush sa tidligere i uken at han mener Saddam Hussein fortjener dødsstraff. En rekke europeiske ledere er av en annen mening, og også FNs generalsekretær Kofi Annan har sagt at den tidligere irakiske lederen bør få en annen straff.

Regjeringen i Storbritannia inntar en mellomposisjon, ved å ta avstand fra dødsstraff, samtidig som den legger vekt på at irakerne må få avgjøre dette spørsmålet selv.

Bagdad-området

Etter at Saddam Hussein ble funnet på et skjulested utenfor sin egen hjemby Tikrit lørdag, har ikke de amerikanske styrkene i Irak ønsket å avsløre hvor han befinner seg.

Styringsråd-medlemmet Mowaffaq al-Rubaie sa onsdag at den tidligere så fryktede lederen fortsatt befinner seg i Bagdad-området. Han kommer til å forbli på samme sted fram til han kan stilles for retten, ifølge al-Rubaie.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no