skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

17 USA-soldater drept

Minst 17 amerikanske soldater ble drept og fem såret da to amerikanske helikoptere styrtet i nærheten av Mosul i Irak lørdag kveld. En soldat er fortsatt savnet.

Publisert 16.11.2003 08:29. Oppdatert 16.11.2003 10:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
De to helikoptrene kolliderte etter at det ene av dem ble truffet i halen av en rakettdrevet granat, ifølge en amerikansk offiser på åstedet.

Den amerikanske sentralkommandoen nektet å kommentere opplysningene natt til søndag, og viste til at saken fortsatt blir etterforsket.

Det var to helikopter av denne typen som styrtet nær Mosul i går. Minst 17 amerikanske soldater ble drept. (Scanpix-foto)


Angrepet fant sted bare timer etter at en tidsplan for en raskere overføring av makten til irakerne, ble offentliggjort. En tidsplan USA håper vil dempe opprøret mot de amerikanskledede okkupasjonsstyrkene.

Fem helikoptre

De to Black Hawk-helikoptrene styrtet i flammer i et sivilt område i nærheten av Mosul i Nord-Irak, kort etter mørkets frambrudd klokka 18.30 lokal tid.

Amerikanske styrker sperret straks av området, og alle pressefolk ble holdt på lang avstand, mens sykebiler og brannbiler kom til med ulende sirener. Tidligere er tre amerikanske helikoptere skutt ned av væpnede motstandere av den amerikanskledede okkupasjonen av Irak. Til sammen 22 soldater ble drept i to av episodene.

De solide Black Hawk-helikoptrene brukes til personaltransport og ambulansetjeneste. Under normale omstendigheter er det bygd for å ta 11 soldater i fullt kamputstyr.

Overgangsregjering

Styringsrådet i Irak opplyste at en uavhengig overgangsregjering vil være på plass i juni neste år. Året etter skal det holdes valg, slik at en valgt regjering kan være på plass innen slutten av 2005, i henhold til en ny grunnlov, opplyste Jalal Talabani,
som for tiden er leder for det USA-oppnevnte styringsrådet.

USAs forsvarsminister besøkte i går amerikanske soldater på Okinawa-basen i Japan. (Foto: AP-Scanpix)
Han sa også at den midlertidige regjeringen blir utpekt av et råd som skal velges i mai neste år. Men opprettelsen av en irakisk overgangsregjering kommer ikke til å påvirke det amerikanske militære nærværet i landet, ifølge forsvarsminister Donald Rumsfeld.

- Vi kommer ikke til å begynne å trekke ut amerikanske styrker fra Irak i juni når den irakiske overgangsregjeringen blir opprettet, sa Rumsfeld til journalister på Kadena luftbase på Okinawa søndag.

- Det er ingen forandring i sikkerhetssituasjonen. Dette
(overgangsregjeringen) har ingenting å gjøre med tilstedeværelsen av de amerikanske soldatene, sa han.
(NTB-Reuters-AFP)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no