skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USAs helikopter ble skutt ned

Det amerikanske helikopteret som styrtet i Irak i går, ble skutt ned, bekreftet en amerikansk militær talsmann lørdag.

Publisert 08.11.2003 09:00. Oppdatert 08.11.2003 13:15.
Av Agnes Svalastog

Alle de seks om bord ble drept da helikopteret gikk i bakken.

Kort tid etter angrepet fredag gikk amerikanske F 16-fly på vingene og bombet flere bygninger utenfor Tikrit, en by som er kjent for sterk motstand mot okkupasjonsstyrkene.

Amerikanske bakkestyrker støttet av stridsvogner ødela også flere hus som kan ha blitt brukt som gjemmested av irakiske geriljagrupper.

- Vi slapp to bomber på 227 kilo og endte med å ødelegge tre eller fire forlatte gårdsbygninger som kunne ha blitt brukt til bakholdsangrep, sier major Gordon Cate, talsmann for USAs fjerde infanteridivisjon.

To amerikanere drept

To amerikanske soldater ble drept og en ble såret lørdag da bilen de satt i, ble truffet av en bombe. Angrepet skjedde da en militærkolonne var på vei mot byen.

Siden invasjonen av Irak er 284 soldater fra okkupasjonsstyrken blitt drept i angrep. 162 er blitt drept i ulykker. 6300 irakere skal være drept. Ifølge nettstedet iraqbodycount er 10.000 sivile drept.

I et intervju som ble trykket lørdag avviser den amerikanske utenriksministeren Colin Powell at de mange geriljaangrepene kan få USA til å trekke styrkene sine ut av Irak med det første.

Powell: Vi blir

- Vi blir i Irak til sikkerheten er gjenopprettet. Vi vil aldri snu ryggen til og løpe av gårde fordi situasjonen blir vanskelig fra tid til annen, sier Powell til den arabiske avisa Asharq al-Awsat.

Angrepet på helikopteret fredag skjedde bare en uke etter at 16 amerikanske soldater ble drept da et annet kamphelikopter ble skutt ned vest for Bagdad. Denne nedskytingen er det enkeltangrepet som har krevd flest amerikanske liv siden invasjonen av Irak.

I slutten av oktober ble et tredje helikopter skutt ned, også det i Tikrit. Ingen personer ble drept. Besetningen klarte å komme seg ut av helikopteret etter at det nådde bakken, rett før det begynte å brenne.

(NRK-NTB-Reuters-AFP)


LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no