skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irak-avstemning i morgen

USA ønsker at FNs sikkerhetsråd skal stemme over forslaget til en ny resolusjon om Irak allerede i morgen, opplyser USAs FN-ambassadør John Negroponte.

Publisert 15.10.2003 10:03. Oppdatert 15.10.2003 10:24.
NEGROPONTE: USA har nå gjort sitt (Scanpix/AP)
-Vi kommer til å ha en avstemning i morgen ettermiddag om Irak-resolusjon, bekreftet den amerikanske FN-ambassadøren John Negroponte i morges.

-Jeg mener vi har gjort alt vi kan for å ta synspunktene til de ulike delegasjonene med i betraktningen, sa Negroponte, som la til at han håper resolusjonen vil få tilslutning.

Også den britiske FN-ambassadøren Emyr Jones Perry mener USA og Storbritannia nå har strukket seg svært langt, og at resolusjonen er klar for å bli lagt fram for avstemning onsdag.

Blir trolig vedtatt

Men flere land, blant andre Frankrike, Tyskland og Russland, er fortsatt ikke fornøyde med resolusjonen, og foreslo tirsdag nye endringer i USAs forslag.

Kritikerne av teksten er særlig opptatt av at det må klargjøres når okkupasjonen av Irak skal ta slutt, og når irakerne selv skal få overta styringen av landet.

Likevel tyder mye på at resolusjonen blir vedtatt, men det er ennå usikkert om Frankrike, Tyskland, Russland eller Kina kommer til å avstå fra å stemme.

USA håper først og fremst at en ny FN-resolusjon fører til at flere land vil være med på å betale de enorme kostnadene som er forbundet med militære operasjoner og gjenoppbyggingen av Irak.

Russland krever endringer

Russland har til hensikt å foreslå en rekke nye, men viktige endringer i den amerikanske teksten, uttalte viseutenriksminister Jurij Fedotov i går, ifølge Interfax.

Han sa at Russland, som har vetorett i FNs sikkerhetsråd, vil ta stilling til resolusjonsteksten avhengig av om det blir tatt hensyn til de russiske kravene om endringer.

Fedotov kom ikke nærmere inn på hvilke innvendinger Russland har mot den amerikanske teksten, men russerne har tidligere krevd at FN får en større innflytelse på utviklingen i Irak.

Felles front
Tidligere i går drøftet president Vladimir Putin FN-resolusjonen med Frankrikes president Jacques Chirac og Tysklands statsminister Gerhard Schröder.

I en uttalelse fra Kreml het det at de tre lederne er innstilt på å fortsette det konstruktive arbeidet med en ny FN-resolusjon om Irak.

Men de tre landene gjentok også kravet om at FNs rolle i Irak må bli forsterket. De tre landene er enige om at resolusjonen må garantere en merkbar forsterkning av FNs deltakelse i arbeidet med å løse konflikten i Irak, het det.

Både Russland, Frankrike og Tyskland mener at Irak raskt må få tilbake sin suverenitet og at FN må få ansvar for fredsprosessen.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no