skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Amerikanske Paul Bremer, leder av siviladministrasjonen i Irak, bivåner uteksamineringen av irakiske soldater. (Foto: AFP/Scanpix)
Amerikanske Paul Bremer, leder av siviladministrasjonen i Irak, bivåner uteksamineringen av irakiske soldater. (Foto: AFP/Scanpix)

Frykter å bli USAs nikkedukker

For tre måneder siden utnevnte Paul Bremer det irakiske styringsrådet, og lovet rådet betydelig innflytelse i gjenoppbygningen av landet. Nå begynner irakerne å bli utålmodige, skriver The Observer.

Publisert 05.10.2003 08:58.
En rekke medlemmer i det USA-innsatte styringsrådet klager i intervjuer med avisen The Observer over at de kun har begrenset innflytelse over USAs strategi. De er også dypt frustrert over mangel på kontroll over sikkerheten og budsjettplanleggingen.

- De vil beholde all kontrollen selv, sier Mahmoud Othman, en uavhengig kurdisk politiker, som er en av de 24 medlemmene av styringsrådet.

- Når man ikke har kontroll over budsjettene, over sikkerheten, og når man ikke kan skape jobber, hva kan man gjøre da? Det er bedre å gi opp, sier han.

- Vi vil bli sett på som amerikanernes nikkedukker, og vi vil mislykkes. Dersom vi mislykkes, mislykkes de også, legger han til.

Den amerikanske lederen av siviladministrasjonen i Irak, Paul Bremer, får kyss på kinnet av en irakisk soldat. (Foto: AP/Scanpix)

Grunnlov

Bush-administrasjonen er allerede under hardt press fra Frankrike, Tyskland, Russland, og FNs generalsekretær Kofi Annan om raskere å overføre mer makt til en irakisk overgangsregjering før det holdes valg.

I helga gjentok USAs utenriksminister Colin Powell at han tror en ny grunnlov vil kunne være ferdig om seks måneder. Men irakere som deltar i arbeidet med å lage grunnloven, sa tidligere i uka at det er umulig å bli ferdig på et halvt år, ifølge Washington Post.

Forsinker gjenoppbyggingen

Splittelsen mellom styringsrådet og den amerikanske okkupasjonsmakten kommer til å forsinke gjenoppbyggingen og overføringen av politisk kontroll til irakerne, skriver The Observer.

Flere ganger de siste ukene skal avgjørelser tatt av Bremers folk ha ført til konflikter.

Ifølge Othman ble styringsrådet ikke orientert om USAs beslutning om å trene opp 35.000 irakiske politimenn i Jordan. Mange i styringsrådet betrakter Jordan som en tidligere alliert av Saddam Husseins regimet, og reagerte kraftig på avgjørelsen.

Utenlandsk eierskap

I forrige uke forsøkte styringsrådet å omgjøre finansministerens beslutning om å tillate 100 prosent utenlandsk eierskap av irakiske selskaper, og retten til å ta ut overskudd umiddelbart.

Vedtaket var ifølge høytstående irakiske kilder i hovedsak utformet av amerikanske tjenestemenn, og førte til sterke reaksjoner blant irakiske forretningsmenn. Men amerikanske tjenestemenn tvang styringsrådet til å dempe kritikken.

- Problemet er at hver gang vi har en diskusjon om fremtiden med koalisjonsstyrkene, sier de bare at alt vil bli overlevert etter 18 måneder. Det er deres magiske tall, sier Ahmad al-Barak, menneskerettsadvokat og medlem av styringsrådet.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no