skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Den franske  utenriksministeren Dominique de Villepin sammen med USAs Colin Powell og FNs generalsekretær Kofi Annan. (Sandro Campardo, AP Photo/Keystone/Scanpix)
Den franske utenriksministeren Dominique de Villepin sammen med USAs Colin Powell og FNs generalsekretær Kofi Annan. (Sandro Campardo, AP Photo/Keystone/Scanpix)

Splittet om Irak

Utenriksministrene fra de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd er dypt splittet når det gjelder Iraks politiske framtid.

Publisert 13.09.2003 19:25.
Allerede før møtet med FNs generalsekretær Kofi Annan startet i Geneve, avviste USAs utenriksminister Colin Powell et fransk forslag om en langt sterkere rolle for FN og en mye raskere overføring av den politiske makten til irakerne enn USA ønsker.

- Totalt urealistisk, kalte Powell forslaget, der Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin foreslår en maktoverføring, kanskje så tidlig som om en måned, og valg til våren.

Powell mener en slik framgangsmåte vil ende i kaos i Irak. På en pressekonferanse etter møtet understreket likevel Annan at det er full enighet om at den politiske makten skal overføres til irakerne så snart som mulig.

Men han antydet ingen tidsramme. Powell sa han var oppmuntret etter møtet, og at det var lagt et grunnlag for videre drøftinger, men at mange vansker fortsatt gjenstår.

Annan for sin del insisterte på at FN straks trenger garantier for bedret sikkerhet i Irak slik at FNs egne folk kan gjenoppta det humanitære arbeidet som er blitt kraftig redusert etter bombeangrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad i august.

Det var Annan som kalte sammen utenriksministrene fra Frankrike, Storbritannia, Russland, Kina og USA for å forsøke å få til en felles Irak-politikk.

Dypt splittet

Både Frankrike, Russland og Kina har motsatt seg resolusjonsforslaget fra USA, som søker å etablere en flernasjonal styrke under amerikansk kommando og dele på utgiftene til gjenoppbyggingen av Irak.

Etter at USA i vinter trosset FN og invaderte Irak trass i bred internasjonal motstand, er USA nå på desperat jakt etter støtte fra verdensorganisasjonen.

Mens Irak synker ned i kaos, blir hengemyra stadig verre for USA. Kostnadene øker, og nesten daglig blir amerikanske soldater drept.

USAs president George W. Bush lovte i en radiotale i dag det amerikanske folk at han skal skaffe internasjonal støtte til okkupasjonen av Irak.

- Ingen fri nasjon kan forbli nøytral i kampen mellom sivilisasjon og kaos, sa han. USA ønsker at resten av verden bidrar med mer penger og flere soldater, mot at USA gir FN en noe mer utvidet politisk rolle.

Uformelt møte

Deltakerne på møtet i Geneve understreket at det var en uformell sammenkomst for å søke et felles grunnlag og tegne opp linjer framover, ikke for å forhandle om de konkrete forslagene.

Drøftingene fortsetter i New York neste uke. I løpet av oppholdet hadde de fem utenriksministrene en rekke møter på tomannshånd med hverandre, med Annan og med Adnan Pachachi, som er medlem av det amerikansk-innsatte irakiske styringsrådet.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet benektet at et kort møte mellom Powell og de Villepin endte i hissig krangel.

Før samtalene uttalte Pachachi at det irakiske folket ønsker en større rolle for FN i gjenoppbyggingen av landet, og at de heller vil ha FN enn USA som okkupantmakt.

- Vi ønsker en rask prosess, slik at vi kan få en grunnlov og valg så snart som mulig, sa Pachachi.

Den økende motstanden mot okkupasjonsmakten i Irak ble igjen synliggjort i helgen av store protestdemonstrasjoner i forbindelse med begravelsen av ti politifolk som ble drept av amerikanske soldater. Amerika er guds fiende, ropte demonstrantene.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no