skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Spania løy om Irak

Myndighetene i enda et land, Spania, har trolig ført befolkningen bak lyset for å samle støtte til USAs krig mot Irak.

Publisert 05.09.2003 17:56.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Under oppkjøringen til Irak-krigen hevdet den spanske regjeringen at det var forbindelser mellom regimet til Saddam Hussein og al-Qaida, trass i at den hadde opplysninger om at slike forbindelser ikke fantes.

Etterretningsrapport

Flere spanske aviser skriver i dag at regjeringen kjente til en rapport fra det spanske hemmelige politiet CNI om at det ikke fantes noen bevis for forbindelser mellom regimet i Bagdad og terrornettverket al-Qaida.

Likevel hevdet statsminister José Maria Aznar i nasjonalforsamlingen 5. februar seks uker før krigen at regimet hadde kontakt med flere internasjonale terrorgrupper, blant dem al-Qaida.

I etterretningsrapporten som ble overlevert regjeringen flere dager før parlamentsdebatten, heter det at slike forbindelser ville være svært usannsynlige fordi al-Qaida anså Saddams regime for å være ugudelig. De spanske hemmelige tjenestene uttrykte også tvil på om Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Påstander om masseødeleggelsesvåpen og forbindelser til al-Qaida var hovedbegrunnelsene som den spanske regjeringen brukte til å støtte krigen mot Irak sammen med USA og Storbritannia. Fredagens avismeldinger er basert på en høring i en lukket parlamentskomité der direktøren for CNI, Jorge Dezcallar, deltok. Opposisjonen har beskyldt Aznar for å ha støttet krigen på falske premisser.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no