skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Minst 24 mennesker ble drept i angrepet mot FN-hovedkvarteret tirsdag.
Minst 24 mennesker ble drept i angrepet mot FN-hovedkvarteret tirsdag.

Mistenker vakter

FN tror irakiske sikkerhetsvakter var involvert i terroraksjonen mot organisasjonens hovedkvarter i Bagdad tirsdag. Det sier en FN-tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Publisert 22.08.2003 06:24. Oppdatert 22.08.2003 12:02.
Ifølge tjenestemannen finnes det klare tegn på at sikkerhetsvakter ved FNs hovedkvarter gav informasjon til de som planla bombeangrepet mot bygningen.

Talsmannen er også overbevist om at FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello, var målet for angrepet, fordi selvmordsbomberne må ha visst at han var på kontoret sitt.

Også USA har mistankte

Avisen The New York Times skrev tidligere i dag at USA tror de irakiske sikkerhetsvaktene som jobbet ved FN-hovedkvarteret i Bagdad kan ha vært involvert i terroraksjonen mot bygningen.

En amerikansk kilde sier til avisa at alle vaktene ved bygningen var agenter for Iraks hemmelige tjenester, og at de før krigen avga rapporter om hva de FN-ansatte i bygningen foretok seg.

FN sørger over tapet av sine ansatte. (Foto: AFP/Scanpix)
FN beholdt sikkerhetsvaktene etter at krigen var over, ifølge den anonyme kilden. Da de amerikanske etterforskerne startet avhørene av sikkerhetsvaktene, skal to av dem ha nektet å samarbeide og ha påberopt seg diplomatisk immunitet.

- Diplomater som jobber i utlandet blir ofte innvilget immunitet for straffeforfølgelse, men de irakiske sikkerhetsvaktene kan ikke påberope seg det, opplyser kilden til The New York Times.

FN skeptisk

Talsmann for FNs generalsekretær Kofi Annan, Fred Eckhard, reagerte med skepsis på opplysningen torsdag.

- Vi forsøker alle å komme til bunnen av dette. Annan sender i kveld sin sikkerhetskoordinator til Bagdad for å granske bombeangrepet. Men oppgaven blir ikke lettere av at det sirkulerer konspirasjonsteorier. Vi må som best vi kan skille fakta fra spekulasjoner, sa Eckhard.

Påtar seg ansvaret

En hittil ukjent islamistisk gruppe tok torsdag kveld på seg skylda for bombingen av FN-hovedkvarteret, ifølge en arabisk TV-kanal.

Satellittkanalen Al-Arabiya meldte at den har mottatt en uttalelse fra en gruppe som kaller seg Den andre Muhammed-hærens væpnede fortropp, hvor den tar på seg skylden for angrepet hvor minst 24 mennesker ble drept.

- Hvor var FN da USA og Storbritannia førte krig mot Irak og drepte barn, eldre, menn og kvinner, spør gruppen i uttalelsen. Den lovet også å utføre flere lignende aksjoner i framtida, og truer både utlendinger i Irak og irakere som hjelper amerikanerne.

FNs spesialutsending Sergio Vieira de Mello mistet livet i angrepet. (Foto: AP/Reuters)

Frykter terrorkoalisjon

Lederen for den amerikanske sentralkommandoen, general John Abizaid, sa torsdag at terrorisme har utviklet seg til å bli den største sikkerhetstrusselen i Irak.

- Terrorcellene er definitivt blitt etablert, spesielt i Bagdad. Trusselen fra terroristene er økende, sa Abizaid på en pressekonferanse sammen med USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Abizaid frykter rester av det tidligere regimet samarbeider med antiamerikanske opprørere i Irak med å planlegge nye terroraksjoner. Filippinske Marilyn Manuel ble tidligere i uka satt opp på lista over FN-ansatte som ble drept i bombeangrepet. Torsdag ble hun funnet i live på et sykehus i Bagdad.

Støtter USAs krav

USA og Storbritannia ber det internasjonale samfunnet om økt støtte til amerikanernes innsats for å stabilisere Irak. USA er imidlertid ikke villig til å gi fra seg makten i landet.

Torsdag kveld sa den britiske utenriksministeren Jack Straw at selv om FN får en større rolle, så må USA beholde den øverste militære kommandoen. Han la til at USA har flere soldater i Irak enn noe annet land, og for å sikre en effektiv militæroperasjon, så må USA fortsette å ha kommandoen.

USAs utenriksminister Colin Powell møtte tidligere torsdag Kofi Annan for å diskutere mulighetene for en ny FN-resolusjon som kan få flere land til å sende soldater til Irak.

Det amerikanske utenriksdepartementet startet tirsdag arbeidet med å utforme en ny FN-resolusjon. Frankrike, Tyskland, India, og Pakistan er blant landene som er uvillige til å bidra med styrker til en militæroperasjon ledet av USA og Storbritannia, melder BBC.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no