skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

CIA advarte Blair mot Irak-påstander

Amerikansk etterretning advarte statsminister Tony Blair mot flere av påstandene som senere dukket opp i hans rapport om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen.

Publisert 31.07.2003 07:05. Oppdatert 31.07.2003 09:37.
Statsminister Tony Blair. Arkivfoto.
CIA fikk på forhånd utkastet til Blairs omstridte rapport, og reagerte blant annet på påstanden om at Irak på bare 45 minutters varsel ville kunne ta i bruk kjemiske og biologiske våpen.

Dette går fram av en orientering det britiske utenriksdepartementet ga til utenrikskomiteen i Underhuset, skriver The Guardian.

Festet ikke lit

CIA trodde ikke på britenes informasjon, og omtalte ikke selv påstanden om de 45 minuttene i noen av sine egne rapporter om Irak.

Amerikansk etterretning festet heller ikke lit til påstanden om at Saddam Hussein hadde forsøkt å skaffe uran i det afrikanske landet Niger, som det i ettertid har vist seg heller ikke holdt vann.

Det britiske utenriksdepartementet ville i går ikke si hvilke innvendinger den amerikanske etterretningsorganisasjonen konkret hadde, ei heller hvorfor de ikke ble tatt til følge av Blair.

CIA kom med en rekke kommentarer. Formannen i regjeringens etterretningskomite valgte selv hva som skulle tas til følge, lød svaret til utenrikskomiteen i Underhuset. Blair anklages for å ha overdrevet faren Irak utgjorde, og har havnet i hardt vært fordi det verken er funnet masseødeleggelsesvåpen eller programmer for utvikling av slike i Irak.

Stilte spørsmål

Blant dem som har anklaget Blair for å ha misbrukt og spritet opp informasjonen som ble gitt fra britisk etterretning, var regjeringens fremste rådgiver om kjemiske og biologiske våpen, den tidligere våpeninspektøren David Kelly.

Kelly stilte blant annet spørsmål ved påstanden om de 45 minuttene i samtaler med BBC, og da han møtte i utenrikskomiteen i Underhuset 15. juli, to dager før han tok sitt eget liv.
- Det er svært vanskelig å se for seg hvordan Irak skulle kunne utplassere (slike våpen) på 45 minutter, sa Kelly til komiteen. Statsminister Blair holdt under en pressekonferanse i går fast ved at opplysningene i den omstridte Irak-rapporten var riktige, men ville ikke svare på spørsmål omkring Kellys død.

(NTB)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no