skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush trosset etterretning

USAs president sa før Irak-krigen at Saddam Hussein "når som helst" kunne gi ulovlige våpen til terrorister, selv om etterretningen mente det bare ville skje om USA angrep.

Publisert 21.07.2003 15:01.
TALER: President George W. Bush hevdet flere ganger at Iraks våpen kunne brukes av terrorister, her i november 2002 (Foto: Reuters/Scanpix).
Av Hallvard Notaker

- Irak kan når som helst bestemme seg for å forsyne en terroristgruppe eller enkelt-terrorister med biologiske eller kjemiske våpen, sa Bush i en tale 7. oktober.

Fem dager tidligere hadde en rapport satt sammen av CIA med materiale fra alle USAs etterretningsorganisasjoner kommet til at dette ikke var sannsynlig.

Deler av denne rapporten ble frigitt fredag. Der slås det blant annet fast at Hussein bare ville bruke eller spre det han måtte ha av ulovlige våpen dersom han var trengt opp i et hjørne, skriver Washington Post.

Siste utvei

Ifølge rapporten ville Hussein i det lengste unngå å bidra til terrorangrep mot USA, fordi irakisk innblanding ville styrke USAs krav om å få ham fjernet.

Bare som en absolutt siste utvei ville Irak gi aktiv støtte til et terrorangrep mot USA, kanskje også med støtte til Al Qaida, ifølge rapporten.

- Hvis han blir tilstrekkelig desperat, kan han bestemme seg for at bare en organisasjon som Al Qaida (...) kan gjennomføre et ønsket terrorangrep, heter det i rapporten.

Frigitt som forsvar

Det hvite hus frigav dokumentene for å forsvare presidentens omstridte utsagn om at Irak forsøkte å skaffe atomvåpen.

Rapporten inneholder advarsler om at Saddam Hussein arbeidet for å lage slike våpen, men ser likevel ut til å kunne skape nye problemer for Bush, heller enn å fjerne de som allerede plager ham.

Bush har før, under og etter krigen mot Irak hevdet at Saddam Hussein hadde Al Qaida-kontakter. Ifølge den frigitte rapporten fikk presidenten altså allerede i oktober beskjed om at en slik anti-amerikansk allianse bare var sannsynlig dersom han gikk til krig.

(NRK)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no