skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Tre av fire Bagdad-innbyggere mener byen er farligere nå enn da Saddam Hussein satt ved makten. Bildet er fra Mansour-distriktet i Bagdad. (Foto: AFP/Scanpix)
Tre av fire Bagdad-innbyggere mener byen er farligere nå enn da Saddam Hussein satt ved makten. Bildet er fra Mansour-distriktet i Bagdad. (Foto: AFP/Scanpix)

Farligere enn under Saddam

Tre av fire innbyggere i Iraks hovedstad Bagdad mener byen er et farligere sted nå enn da Saddam Hussein satt ved makten.

Publisert 17.07.2003 06:45.
75 prosent av de 798 spurte i intervjuundersøkelsen, som er gjort av det britiske meningsmålingsbyrået YouGov, sier byen er blitt farligere etter at USA og Storbritannia gikk til krig mot landet. 10 prosent mener det ikke er noen endring, mens bare 14 prosent mener byen er blitt tryggere etter at amerikanske soldater invaderte byen.

Undersøkelsen avdekker at store deler av befolkningen i Bagdad er rammet av problemer med strømforsyning, kriminalitet og mangel på rent drikkevann. 80 prosent sier de er blitt rammet av kutt i strømforsyningen, 67 prosent føler seg utsatt for faren for å bli angrepet på gata, og 49 prosent er rammet av mangel på rent drikkevann.

Meningsmålingen er gjort av det britiske meningsmålingsbyrået YouGov-instituttet for det politiske tidsskriftet Spectator og fjernsynskanalen Channel 4.

Mistro mot motiver for krig

Undersøkelsen avdekker at halvparten av Bagdads befolkning, 50 prosent, mener det var riktig av USA og Storbritannia å gå til krig mot Saddam Husseins regime. 27 prosent mener det var galt, resten vet ikke hva de syns.

Likevel er det en dyp mistro mot de vestlige landenes motiver for krig. 47 prosent mener deres ønske om å sikre oljeleveranser var den viktigste motivasjonen for at USA og Storbritannia angrep Irak. 41 prosent tror den viktigste grunnen var deres ønske om å hjelpe Israel. Bare 6 prosent tror frykten for masseødeleggelsesvåpen var den virkelige begrunnelsen for å gå til krig.

47 prosent av Bagdads innbyggere mener livet totalt sett er blitt verre nå enn for et år siden. Bare 32 prosent mener tilværelsen er blitt bedre.

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no