skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irakisk råd får styre på nåde

Iraks nye overgangsstyre skal være klart i helgen. Lederen for USAs okkupasjonsstyre, Paul Bremer, har vetorett i alle avgjørelser i det nye rådet.

Publisert 12.07.2003 19:23.
VETORETT: Paul Bremer.
Den midlertidige nasjonale administrasjonen skal blant annet ha ansvar for å utnevne og sette sammen en kommisjon på opp til ti medlemmer som skal lage utkastet til ny grunnlov.

Administrasjonen får ikke status som regjering, og skal bare gi råd til amerikanerne i økonomiske og politiske spørsmål.

Et av medlemmene bekreftet lørdag at rådet skal ha sitt første formelle møte søndag. Bremer sa 2. juni at en ny irakisk administrasjon skulle være klar om seks uker, og dermed klarer han å holde denne fristen når de 25 irakiske representantene er på plass søndag.

Bremer selv vil ha vetorett i alle avgjørelser overgangsrådet tar. Det irakiske interimsstyret vil bestå av 13 sjiamuslimer, fem sunnimuslimer, fem kurdere, en turkmener og en kristen som skal gjenspeile den irakiske befolkningens etniske sammensetning.

Ny plan

USAs opprinnelige plan var å innkalle et bredt utvalg av 2-300 etniske, religiøse og politiske ledere til en nasjonal konferanse, og la dem få velge en interimregjering.

Sjiamuslimske, sunnimuslimske og kurdiske talsmenn har etter tur advart mot en langvarig okkupasjon og overgangsperiode, og det samme har talsmenn for de mange opposisjonsgruppene i eksil gjort.

Blant dem som har gitt uttrykk for sterk misnøye med utviklingen er Ahmed Chalabi, eksillederen som av enkelte hauker i Pentagon og Det hvite hus har vært lansert som Saddam Husseins etterfølger.

Dette går ikke slik vi på forhånd hadde diskutert med dem, sa en talsmann for Chalabi, da Bremer endret sine planer for seks uker siden. Chalabi, som leder paraplyorganisasjonen Den irakiske nasjonalkongressen (INC) er likevel blitt med i det nye rådet.

Vil samarbeide

Blant de øvrige medlemmene er Masoud Barzani, som leder Kurdistans demokratiske parti (KDP), Jalal Talabani fra Kurdistans patriotiske union (PUK), Iyad Allawi fra Iraks nasjonale overenskomst (INA) og Abdel-Aziz al-Hakim, nestleder i den sjiamuslimske paraplyorganisasjonen Det høyeste råd for den islamske revolusjon i Irak (SCIRI).

Lederen i SCIRI, ayatolla Mohammad Baqir al-Hakim, sa under fredagsbønnen i Najaf at overgangsregjeringen må arbeide for å få en slutt på okkupasjonen av Irak, men at det ikke er aktuelt å utstede fatwaer som oppfordrer til hellig krig mot den anglo-amerikanske okkupasjonen, melder TV-stasjonen Al-Jazeera.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no