skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA anklager Iran for angrep

USA anklager en Iran-støttet sjiamuslimsk gruppe for å ha stått bak angrep mot amerikanske soldater i Irak og har pågrepet flere av gruppens medlemmer, skriver Financial Times.

Publisert 06.06.2003 07:27.
MØTE: SCIRI-lederen ayatolla Mohammed Baqer al-Hakim (t.v.) og kurderlederen Masoud Barzani møttes i Najaf i går for å diskutere mulig samarbeid med USAs styre i Irak (Foto: Jamal Saidi/Reuters).
En amerikansk talsmann opplyser til avisen at 20 soldater fra den såkalte Badr-brigaden til Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (SCIRI) er pågrepet.

Ifølge talsmannen knyttes de pågrepne til et rakettangrep mot amerikanske styrker og mistenkes samtidig for flere andre.

SCIRI har i en årrekke hatt sin base i Teheran, og mange av soldatene i Badr-brigaden skal ha bakgrunn fra den iranske revolusjonsgarde. Den sjiamuslimske gruppes ledere, med ayatolla Mohammad Baqir al-Hakim i spissen, er nå tilbake i Iran og har opprettet base i byen Najaf.

Moralsk budskap

USA advarte under invasjonen SCIRI mot å sende sine soldater inn i Irak, og truet med å angripe dem om de viste seg.

Mange har likevel sneket seg over grensa etter at amerikanerne rykket inn og har overtatt kontrollen i flere sjiamuslimske områder. USAs utenriksminister Donald Rumsfeld anklaget tidligere i uka Iran for å stå bak, og truet med at dette kunne få konsekvenser.

- Vi er ikke noe vanlig politisk parti, vi har et religiøst, åndelig og moralsk budskap til verden, sa en talsmann for SCIRI da NTB for noen uker siden besøkte Najaf.

Plakater av Irans tidligere leder ayatolla Khomeini var da igjen å se i byens gater, og det samme var sjiamuslimske militssoldater.

Angriper amerikanere

Den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak har de siste ukene vært utsatt for en rekke angrep, senest torsdag da en soldat ble drept og sju såret i to angrep.

Amerikanerne har til nå anklaget sunnimuslimske tilhengere av Saddam Husseins gamle regime for å stå bak angrepene, som først og fremst har funnet sted i sunnidominerte områder som Falluja vest for Bagdad.

- Bush bør ta seg i akt. Gud vil ta hevn, sa en av de sunnimuslimske imamene i Falluja til NTB i begynnelsen av mai.

- Det vil ikke overraske meg om folk griper til våpen, om vi får se organisert væpnet motstandskamp. Det vil heller ikke overraske meg om vi får en bølge av selvmordsaksjoner, sa Abdullah al-Aziz al-Janabi.

USA-STØTTET: Ahmed Chalabi.

Uventet motstand

At USA nå også anklager sjiamuslimske grupper for angrep, og har tatt soldater fra Badr-brigaden til fange, vil skape problemer i arbeidet med å etablere et nytt styre i landet.

Amerikanerne håpet i det lengste på sjiamuslimene som allierte i kampen mot Saddam Husseins regime, men møtte i stedet uventet sterk motstand da de rykket inn i de sjiadominerte områdene av Sør-Irak.

Washington misliker sterkt at de radikale sjiamuslimene nå fester grepet, og har forgjeves forsøkt å fremme mer moderate kandidater. En av dem, Abdul Majid al-Khoei, ble fløyet hjem fra London, angivelig med 100 millioner CIA-kroner i bagasjen, men ble drept av rivaler i Najaf få dager senere.

Eksil-lederen og sjiamuslimen Ahmed Chalabi nyter også godt av amerikansk støtte, men har liten om noen oppslutning i Irak.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no