skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Møtet i Sikkerhetsrådet ble holdt for lukkede dører og var ventet å vare i mange timer.
Møtet i Sikkerhetsrådet ble holdt for lukkede dører og var ventet å vare i mange timer.

Mange spørsmål til USA

Spørsmålene regnet ned over den amerikanske FN-delegasjonen da USA fredag kveld presenterte sitt resolusjonsforslag om opphevelse av sanksjonene mot Irak for Sikkerhetsrådet.

Publisert 09.05.2003 22:37.
USAs FN-ambassadør John Negroponte.
Ingen av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd avviste direkte teksten til resolusjon som USA la fram i samarbeid med Storbritannia og Spania.

Men listen over spørsmål som kritikerne av USAs Irak-politikk vil ha avklart, er svært lang.

- Ja, vi fikk mange spørsmål, noe vi var forberedt på, etter som sanksjonene mot Irak har stått på dagsordenen i over 12 år, sa USAs ambassadør John Negroponte under en pause i forhandlingene.

Møtet i Sikkerhetsrådet ble holdt for lukkede dører og var ventet å vare i mange timer.

Ved siden av selve gjenoppbyggingen og hvilken rolle FN skal spille, er det kontrollen med Iraks oljerikdommer som vekker størst strid.

USA vil at Irak igjen fritt skal kunne eksportere olje og sette inntektene inn på et spesialfond som skal brukes til humanitære formål og til gjenoppbygging av det skakkjørte og krigsherjede landet.

Fondet, Iraqi Assistance Fund, skal ledes av et styre der både FN, Verdensbanken og Det internasjonale pengefond er representert.

Rask avgjørelse

- Vi vil ha denne resolusjonen vedtatt av Sikkerhetsrådet så raskt som mulig. Det er ingen grunn til at drøftelsene skal strekke seg over flere uker, sa USAs FN-ambassadør, John Negroponte, i går.

Både USA og Storbritannia forsøkte i dag å komme sine argeste kritikere i møte og erkjente fullt hvilket stort ansvar de to landene har som okkupasjonsmakter i Irak.

USA vil avvikle FN-programmet olje for mat over en periode på fire måneder. Enkelte inngåtte kontrakter skal fortsette, men det er uklart om for eksempel Russland vil få innfridd sine kontrakter til en verdi av 1,6 milliarder dollar (over 11, 2 milliarder kroner).

USA ønsker en avstemning over sitt resolusjonsforslag innen 3. juni, da olje for mat-programmet skal opp til fornyet vurdering.

Frankrike, Russland og Kina er kjent for sin steile holdning til USAs planer for Irak.

Ingen FN-inspektører

USA nevner ikke FN-inspektører til Irak med et eneste ord, og dette er et tema som flere medlemmer av Sikkerhetsrådet vil komme tilbake til.

Både Russland og Frankrike mener det bare er FNs våpeninspektører som kan friskmelde Irak og gå god for at landet ikke lenger har ulovlige våpen. Bush-administrasjonen vil tvert om utplassere en egen amerikansk styrke på over 2.000 personer i Irak.

Denne styrken skal i tillegg til å lete etter våpen også oppspore terrorister og folk som satt i sentrale stillinger under president Saddam Hussein.

Det gjenstår fortsatt å inspisere flere hundre anlegg som Saddam kan ha brukt til fremstilling av ulovlige stridsmidler.

Det var diskusjonen om våpeninspektørenes fremtidige virksomhet i Irak som førte til mye vondt blod mellom de 15 medlemslandene forut for krigen som startet 20. mars.

President George W. Bush håper den generelle atmosfæren i Sikkerhetsrådet har bedret seg, og han ser optimistisk på mulighetene for å få vedtatt en resolusjon som opphever sanksjonene.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no