skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Stjal fire millioner dollar

Fire menige amerikanske soldater er arrestert for å ha stjålet fire millioner dollar i Bagdad. Men soldater New York Post har intervjuet er sure og mener de fortjener en bonus for sin krigsinnsats.

Publisert 23.04.2003 13:09.
Av Bo Brekke

"Soldiers of fortune" er også det engelske navnet på leiesoldater.
Det var sist fredag amerikanske styrker fant bortgjemte penger for over 700 millioner dollar. Og tirsdag (22/4) snublet så den amerikanske 4. bataljonen (i 64. armé-divisjon) over ytterligere 37 aluminiumsbokser med penger bortgjemt i en igjenmurt hytte ved bredden av Tigris. Hver boks inneholdt fire millioner dollar i 100-dollarsedler.

Men høyere offiserer ble mistenksomme og trodde det egentlig måtte være 40 bokser og at tre bokser var ulovlig gjemt vekk av de tre soldatene som fant boksene. Det er disse tre soldatene og sjåføren som nå er fengslet og risikerer krigsrett, etter at man har funnet en million dollar som de fire hadde gjemt bort.

Etter arrestasjonen av de fire soldatene har en rekke etterforskere fra hærens etterforskningsenhet CID (Criminal Investigation Division) fløyet inn til Bagdad, rapporterer New York Post som har fått arrestasjonen bekreftet av den lokale befalshaveren til tross for at Pentagon så langt ikke har bekreftet historien.

Soldatene vil ha bonus

Mest interessant er likevel at avisen referer at flere soldater som altså ikke er arrestert for å stjele, klager over at overkommandoen så raskt sendte inn arméens etterforskere, mens det tar evigheter å få oversettere og post inn.

I følge New York Post er det mange av soldatene som mener "alle pengene som ble funnet burde blitt brukt som bonus til troppene som vant krigen", i stedet for å "sende pengene ut av landet på første fly" slik overkommandoen har gjort.

Soldatene i 64. armédivisjon "har utkjempet de hardeste slagene i krigen og må nå bære byrden av å sikre og tjenestegjøre som politi i Bagdad", skriver New York Post – ikke uten forståelse for soldatenes misnøye.


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no