skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Byer i Nord-Irak faller

Den strategisk viktige oljebyen Kirkuk i Nord-Irak er overtatt av kurderne uten kamp. Tyrkia har truet med å sende inn soldater hvis kurderne inntar Kirkuk og Mosul.

Publisert 10.04.2003 10:59. Oppdatert 10.04.2003 15:02.

Av Eva Stabell

Tyrkia skal ha blitt enig med USA om at de kan ha tyrkiske militære observatører i Kirkuk, for å overvåke om de kurdiske styrkene reiser fra byen. Landets utenriksminister Abdullah Gul sier observatørene vil være i byen raskt.

Rett før kl 12 norsk tid ble det meldt at de USA-støttede kurdiske styrkene strømmet inn i byen, og at de irakiske soldatene hadde forlatt den uten kamp.

Tyrkisk fjernsyn melder at butikker og hus i sentrum blir plyndret.

Mottatt med jubel

- Kurdiske soldater skyter i lufta for å feire seieren. Kirkuks innbyggere strømmer jublende ut i gatene, rapporterte den tyrkiske korrespondenten Nevin Sungur. Hun fortalte også om plyndringen.

Kurdisk gerilja ved veien mellom Mosul og Kirkuk, som de tok kontroll over for to dager siden. (Foto: P. Barth, Getty Images)
Også småbyene Makmur og Altun Kibri skal være under kurdisk kontroll. Og de irakiske styrkene som har forsvart byen Khanaqin, trakk seg ut i formiddag.

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul sier at Tyrkia holder nøye oppsikt med Nord-Irak, og ønsker sterkt å forhindre at kurdiske styrker får kontroll med byene i nord.

- Vi vil gjøre det vi finner nødvendig. Tyrkias holdning i dette spørsmålet er åpen og klar, sa Gul.

Frykter kurdisk stat

Tyrkia har gjentatte ganger bedt kurderne om å holde seg unna de to store byene Mosul og Kirkuk. Tyrkerne frykter at kurderne vil benytte anledningen til å erklære en selvstendig kurdisk stat.

Fortsatt skal den kurdiske "hovedstaden" Mosul være under kontroll av de irakiske styrkene. Men det er ventet at amerikanske og kurdiske styrker sammen vil rykke inn i Mosul med det første.

Tyrkia har hatt styrker i Nord-Irak siden 1997. Men de tyrkiske soldatene fikk ikke være med USA inn i Irak, og Tyrkias regjering har truet med å sende nye styrker inn bare de irakiske kurderne gjorde forsøk på å gå inn i de to byene.

Det har altså både kurdiske og amerikanske styrker valgt å se bort fra - i hvert fall foreløpig.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no