skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Plyndring i Basra

Britiske styrker klarer ikke å hindre omfattende plyndringer i Basra, selv om de har militær kontroll over byen.

Publisert 08.04.2003 21:54. Oppdatert 08.04.2003 22:10.
Tyver med kalasjnikov-geværer bryter seg inn i hjem, butikker og offentlige kontorer for å raske med seg alt fra møbler til parafin.

Mandag var verst, men også tirsdag kunne mange unge menn og
gutter ses mens de fraktet bort alt de kunne få tak i på esler og i kjerrer og trillebårer.

Kaos og bombede bygninger har medført omfattende plyndringer i Basra. Foto: Getty/Mario Tama
Hva slags frigjøring er dette? De terroriserer nabolagene både dag og natt og stjeler alt, sa Hussein Akil som sto midt i en rasende menneskemengde i en av Basras hovedgater.
Basra er ikke alene. Korrespondenter som er med de amerikanske og britiske styrkene, melder om lignende scener i andre byer, inkludert utkanten av Bagdad, der det meldes om folk som tømte en fabrikkbygning for generatorer og stakk av med møbler fra folketomme offentlige kontorer.

Bombete bygninger er det mange av i byen som britiske styrker nå har fått kontrollen over. Foto: Getty Images/Mario Tama

Lov og orden

Gjenopprettelse av lov og orden er blitt en av de mest presserende utfordringene for invasjonsstyrkene. Lov og orden må råde før de kan begynne på arbeidet med å opprette en ny administrasjon i landet.
Britene er mottatt med blandede følelser av irakerne, som sier at situasjonen vil utvikle seg til fullt anarki om de ikke gjenoppretter ro og orden og grunnleggende tjenester som vann- og strømforsyning.

Rundt soldatene er det ofte jubel- og gledesscener blant folk som er glade for å ha blitt kvitt Saddam Hussein, og på Basras hovedtorg jublet hundrevis av mennesker da tre britiske soldater fjernet et stort portrett av diktatoren. Men andre er sinte over anarkiet som preger byen.

Ikke vår jobb

Britiske styrker sier de har bedt en lokal stammeleder om hjelp til å få slutt på plyndringen. Styrkene har foreløpig ikke grepet inn mot plyndringen fordi deres hovedoppgave er kamp, ifølge talsmannen, oberst Chris Vernon.

Men eieren av Basras Sheraton-hotell, Riyadh al-Amar, raste over at britene ikke gjorde noe for å stanse tyvene som ribbet hotellet hans for senger, møbler og elektronisk utstyr.

I tre dager har vi bedt britene om å patruljere dette området og utplassere noen stridsvogner, men de har ikke gjort det. Alt er stjålet, sa Amman mens røyken steg opp fra taket på hotellet.

Sinnet hos innbyggerne tyder ikke på at invasjonsstyrkene vil vinne irakernes hjerter og sinn hvis de ikke får slutt på kaoset.

Mangel på vann og hjelp

Innbyggerne er også sinte over mangel på vann og annen bistand, selv om de britiske styrkene satte opp fire punkter for fordeling
av vann.

For å få Saddam ut, er det irakiske folket endt opp med å bli sultne og tørste. Hva gjør disse soldatene? Vi har ikke fått noe fra dem, klaget 64 år gamle Salah Abdul Sadour.
Kaptein Niall Brennan sa at vann- og strømforsyningen ble kuttet av regimet i Bagdad. Strømmen er gjenopprettet, men det vil ta lengre tid å reparere ødelagte og forurensede vannkanaler, sa han.

Ved sentralkommandoen i Qatar avviste talsmannen oberst Al
Lockwood at plyndringen har vært så omfattende. Han sa at det hadde vært stille natt til tirsdag, og at plyndrerne uansett bare hadde angrepet steder som er symbolske for regimet til Saddam Hussein, slik som kontoret til Baath-partiet. (NTB-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no