skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- 14 sivile drept i rakettangrep

14 sivile ble drept da en rakett rammet et boligområde i sentrum av Bagdad mandag ettermiddag, sier vitner
til nyhetsbyrået AFP.

Publisert 07.04.2003 17:59. Oppdatert 07.04.2003 20:54.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
To slektninger er sjeleglad for å finne hverandre i live etter at en bombe falt ned i nabolaget.
14 sivile ble funnet drept etter et rakettangrep mot boligstrøket al-Mansur i sentrum av Bagdad i ettermiddag. Et ukjent antall mennesker er savnet. Redningsarbeidere lette mandag kveld etter flere savnede i
ruinene.

Ifølge øyenvitner ble tre hus i den travle Ramadan-gata ødelagt under angrepet. Naboer og redningsmannskaper leter etter flere savnede personer i ruinene. Glasskår og betongbiter dekker området rundt de kollapsede bygningene.

Mange sivile er funnet drept etter et rakettangrep i et boligstrøk i ettermiddag.
Ni medlemmer fra en og samme familie, blant dem to barn, og fem andre mennesker ble funnet drept etter angrepet.

Psykologisk krigføring

Bakgrunnen for angrepet mot Ramadan-gata der den populære restauranten al-Sa'ah ligger, er ikke kjent, og det skal ikke ha vært militære mål i området.

Rakettangrepet kan derfor ha vært et nytt ledd i amerikanernes psykologiske krigføring mot regimet i Bagdad, og et nytt forsøk på å vise Saddam Hussein at enden er nær.
I morgentimene mandag rykket amerikanske soldater inn i et av Saddam Husseins forlatte palasser på vestbredden av elva Tigris i Bagdad og demonstrerte nok en gang at forsvaret av byen er i ferd med å rakne.

Fjernsynsbilder viste halvkledde og ubevæpnede soldater flykte, enkelte ble innhentet og tatt til fange av de framrykkende amerikanske soldatene.

De amerikanske soldatene filmet selv innsiden av ett av Saddams palasser.
De amerikanske soldatene filmet selv innsiden av palasset, og hevdet også å ha lånt Saddams dusj der gullkraner glitret.

Opptakene ble senere distribuert til fjernsynsstasjoner verden over, men ble ikke vist på irakisk fjernsyn der budskapet fortsatt er at amerikanerne og britene taper på alle fronter.

Kamper ved hotell

Amerikanske talsmenn understreket at mandagens operasjon utelukkende var ment som en maktdemonstrasjon, og ikke var et forsøk på å vinne ny grunn.

Utover dagen mandag kom det til harde kamper mellom amerikanske og irakiske styrker i området rundt al-Rashid-hotellet, et yndet tilholdssted for utenlandske journalister.

De fleste forlot hotellet da krigen startet, av frykt for at George W. Bush hadde reservert en bombe for nettopp dette, som hevn for all tråkkingen over det berømte mosaikkportrettet av hans far på gulvet i lobbyen.
Øyenvitner fortalte mandag om brennende biler i området rundt hotellet, men utover kvelden virket det som om deler av den amerikanske styrken ble trukket tilbake.
Meldinger om at utenriksdepartementet og nformasjonsdepartementet var inntatt ble avvist tidligere på dagen, og bruene over Tigris syntes mandag kveld å være under irakisk kontroll.

Slo tilbake

Irakiske styrker svarte på det amerikanske angrepet mot sentrum av Bagdad med å skyte raketter mot den internasjonale flyplassen
sørvest for byen.

To amerikanske soldater og to journalister ble drept og 15
mennesker ble såret, to av dem kritisk, opplyste amerikanske talsmenn. 17 amerikanske militærkjøretøyer ble ødelagt under angrepet mot flyplassen, som har vært kontrollert av amerikanske styrker siden før helga.

Også inne i byen virket det i morgentimene som om krigens alvor endelig var i ferd med å gå opp for irakerne, nærmere bestemt de væpnede styrkene som har sverget på å forsvare byen.

Snikskyttere

Irakiske snikskyttere inntok posisjoner ved bruer og bygninger, gater ble stengt og lyden av utgående artilleri drønnet, fortalte journalister i byen.

De irakiske styrkene sperrer gater over hele byen, og
artilleriet er i aksjon. De kjemper definitivt tilbake, meldte en av nyhetsbyrået Reuters journalister i byen.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no