skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Overfylte sykehus

Sykehusene i Irak er overfylte etter de siste dagenes krigshandlinger. Mangelen på medisiner og personell er prekær, familier flykter fra Bagdad og nå kommer
sommervarmen.

Publisert 07.04.2003 13:45. Oppdatert 07.04.2003 16:08.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
NTB - Wibecke Lie

- Situasjonen har endret seg dramatisk de siste tre døgnene. Hundrevis av nye pasienter strømmer til sykehusene hver dag, det drives rovdrift på medisinsk personell, samtidig som det er store problemer med å få fram medisiner og annet utstyr. Situasjonen er rett og slett kaotisk, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til NTB.
Skadet barn på sykehus i Bagdad. (Foto: Reuters)

Ifølge den internasjonale Røde Kors komiteen ICRC er det ingen som har oversikt over hvor mange som er innlagt på sykehusene etter kamphandlingene i helgen. Ambulanser går i skytteltrafikk og noen av de sårede tar seg fram til fots til nærmeste sykehus.

Kaos i Bagdad

De siste dagers meldinger fra Bagdad går ut på at barn og voksne blir operert uten tilstrekkelig bedøvelse og at det er stor mangel på medisiner og medisinsk personell.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen, ICRC, vil ifølge Egeland prøve å ta seg fram til noen av sykehusene i den irakiske hovedstaden mandag, men regner ikke med å nå alle som har behov for hjelp.
Jan Egeland (Foto: NRK)

- Situasjonen er svært vanskelig for øyeblikket. Det er ikke mulig å komme inn til Bagdad og det er vanskelig å få fram både hjelpearbeidere og forsyninger, opplyser Egeland.

Han forteller også at pasienter med krigsskader er langt mer ressurskrevende på alle måter enn andre pasienter, og dermed legger beslag på store deler av det medisinske personellet ved sykehusene.

Lagrene tømmes

Lagrene av nødhjelpsutstyr som Norges Røde Kors i samarbeid med Det internasjonale Røde Kors fikk inn i Irak allerede i desember, er i ferd med å tømmes.

- Foreløpig vet vi at det er noe utstyr igjen, med får vi ikke fylt opp lagrene innen svært kort tid, kan det bety store lidelser for sivilbefolkningen, sier Egeland.

Han opplyser at de humanitære organisasjonene har store lagre av både medisiner og medisinsk utstyr i de fleste av Iraks naboland.

- Vi har også nok uthvilte medarbeidere som verker etter å komme i gang med hjelpearbeidet inne i Irak, men foreløpig er det ingen trygg vei inn til Bagdad, og dermed blir de stående på vent foreløpig, sier Egeland, som uttrykker fortvilelse over situasjonen på vegne av sivilbefolkningen i Irak.

- Vi har løpende kontakt med koalisjonen som ønsker å bidra til det uavhengige hjelpearbeidet og som har gjort mye for å legge forholdene til rette for hjelpearbeidet både i sør og nord, men foreløpig har det ikke vært mulig å få hjelpesendinger og personell inn til Bagdad, sier Egeland.

(NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no