skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kamper om Bagdad

Luftangrepene mot Bagdad fortsetter. To bomber traff i morges sentrum av Bagdad og flere andre traff mål i utkanten av byen, melder en Reuters-journalist.

Publisert 07.04.2003 06:37. Oppdatert 07.04.2003 09:03.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- De traff veldig nær. Først hørte vi flyene, så hørte vi to bomber. Ni eller ti bomber traff mål i den østlige utkanten av byen. Kraftig artilleriild kunne også høres, forteller journalist Samia Nakhoul.

Tidligere i natt rystet seks kraftige eksplosjoner den sørlige utkanten av den irakiske hovedstaden.

- Eksplosjonene inntraff langt fra sentrum av byen, men de var svært kraftige sier Reuters-journalisten Hassan Hafidh i Bagdad.

Eksplosjonen kunne høres rundt klokken 1.30, etter at det i flere timer hadde vært forholdsvis rolig i byen.

Geriljasoldater i Basra

Britiske styrker hevdet i går at de hadde tatt kontroll over store deler av Basra, Iraks viktigste by i sør med 1,5 millioner innbyggere. Britene skal blant annet ha omringet hovedkvarteret til det regjerende Baath-partiet i sentrum av byen.

Men ifølge generalmajor Peter Wall er irakiske geriljasoldater fortsatt en trussel. Wall sier de britiske styrkene nå kan bevege seg i nesten hele byen, så lenge de befinner seg i en stridsvogn.

I Karbala skal de amerikanske styrkene ha drept rundt 400 irakiske soldater i løpet av to døgns intense kamper om byen. Ifølge major Hugh Cate tok amerikanske styrker kontroll over den viktige byen i går.

Sivil administrasjon

Den pensjonerte amerikanske generalen Jay Garner, som skal lede den sivile administrasjonen av Irak etter krigen, har utsatt offentliggjøringen av sine planer.

Garner skulle etter planen holdt en pressekonferanse i Kuwait i morges, men den er utsatt på ubestemt tid. Det ble i går ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor offentliggjøringen av planene for det sivile styret av Irak er utsatt.

Garner er leder for Pentagons kontor for gjenoppbygging og humanitær assistanse (ORHA), som har ansvaret for planene for en sivil administrasjon av Irak. Den sivile administrasjonen skal forberede en innsettelsen av en irakisk overgangsregjering.

Bush og Blair

I dag møtes USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair i Belfast i Nord-Irland for blant annet å diskutere FNs rolle i Irak når krigen er over.

Bush er skeptisk til å gi FN hovedrollen og vil ha en amerikansk administrasjon av landet den første tiden. Disse planene har møtt omfattende kritikk rundt om i verden, også fra Blair.

Den irakiske opposisjonslederen Ahmad Chalabi sa i et intervju med det amerikanske TV-programmet 60 Minutes i går at amerikanske styrker bør bli værende i Irak i minst to år etter at regimet er falt.

- De amerikanske styrkene bør være i Irak til de første valgene er holdt og en demokratisk regjering er opprettet, sa Chalabi.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no