skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- 500 irakere drept

Rundt 500 irakiske soldater er ifølge en amerikansk etterretningsoffiser drept i kamper med amerikanske styrker ved en bro over Eufrat tre mil sør for Bagdad.

Publisert 03.04.2003 10:29. Oppdatert 03.04.2003 11:05.
- Trolig døde 500 i angrepene og motangrepene mot broen, sier major John Altman ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Han sier ingen ting om at amerikanske soldater er drept i kampene. To amerikanere er bekreftet drept vest for Eufrat, men det er ikke klart om det skjedde i kampene om broen. Ifølge en journalist for BBC blir døde amerikanere båret bort på bårer.
En skadd irakisk pike følges av sine foreldre på skehus i Bagdad etter torsdagens bombing. Foreldrene sa hun ble skadd i det amerikanske angrepet. (Foto: Reuters/Akram Saleh)

Blant de iraksiske soldatene skal det også ha vært medlemmer av elitestyrken Republikanergarden.

Irakerne skal ifølge de amerikanske kildene ha gjort tre motangrep i natt og tidlig i morges, etter at de USA-ledede angrepsstyrkene tok broen i går.

Tre motangrep

Irakerne angrep, ifølge amerikanerne, først med ca 200 soldater bak en stridsvogn. Tre timer senere angrep omtrent like mange bak et pansret personellkjøretøy, og ved daggry angrep ytterligere rundt 60 soldater. De amerikanske bakkestyrkene brukte artilleri og fikk støtte fra fly.

Ifølge Altman ble de fleste av de 500 drepte irakerne drept i natt og i morges, men noen ble drept allerede da amerikanerne tok broen i går.

Ifølge BBC har 6000 amerikanske kjøretøyer tatt seg over broen. To to av de fire kjørefeltene skal være intakte etter kampene, og skal legge en pontong-bro ved siden
av for å få frem enda flere kjøretøyer.

Bagdad

Angrepsstyrkene har også i dag angrepet Bagdad, og det er hørt mange kraftige eksplosjoner i utkanten av byen. I motsetning til de siste dagene har imidlertid ikke president Saddam Husseins palasser vært målet.

I stedet har flyene konsentrert seg om å ramme avdelinger av Republikanergarden som står i utkanten av den irakiske hovedstaden for å hindre angriperne å rykke inn i byen.

Mosul

Pansrede kjøretøyer fra USAs tredje infanteridivisjon står i formiddag 10 kilometer utenfor Bagdad, like ved den internasjonale flyplassen, ifølge en Reuters-journalist.

I Nord-Irak står angrepsstyrkene ifølge Reuters rundt fem mil utenfor den strategisk viktige byen Mosul. Her skal angriperne møte kraftig motstand fra irakiske regjeringsstyrker.

(NRK-AFP-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no