skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kraftigste bombing hittil

Iraks hovedstad Bagdad er utsatt for nye angrep i formiddag, og det meldes om flere eksplosjoner. Også i natt har de amerikanske angrepsstyrkere bombet den irakiske hovedstaden. Bombingene skal være de verste i krigen så langt.

Publisert 28.03.2003 05:53. Oppdatert 28.03.2003 14:06.
Av Knut Fougner
En amerikansk drone styrtet i dag i utkanten av Bagdad. Dronen, som er et ubemannet fly, satte fyr på et hus. Ingen skal ha blitt skadd under brannen.Irakiske myndigheter tok journalister til stedet og viste frem det de hevdet var en utbrent amerikansk drone.

Et overvåkingsfly ble skutt ned av vårt luftvernssystem. Det styrtet i et hus og forårsaket brann, forteller Naeem Sultan, en av innbyggerne i området.

En talsmann for den amerikanske sentralkommandoen i Qatar sa i formiddag at han ikke kunne bekrefte noen nedskutte fugler fredag, men at det kunne dreie seg om en drone som styrtet torsdag.

USA har bekreftet at de har mistet en drone, uten å ville oppgi hvor den styrtet.

Soldater fra 4. infanteri skal sendes fra Fort Hood i Texas til Irak. (Foto: Jeff Mitchell / Reuters)
116 mennesker er drept og nær 700 skadd i den sørirakiske byen Basra siden krigen starten, hevder Iraks
informasjonsminister.

Informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf sa på en pressekonferanse i dag at 26 sivile ble drept i amerikansk-britiske angrep i Najaf torsdag, mens sju mennesker skal ha blitt drept og 92 skadd i angrepene mot hovedstaden Bagdad i løpet av natt til fredag.

- Fiendtlige styrker traff sivile områder i Najaf før våre styrker slo dem tilbake, sa informasjonsministeren, som hevdet amerikanske og britiske styrker måtte trekke seg 50 kilometer tilbake etter kamper sør for Bagdad.

al-Sahaf sa at bombene i Bagdad hadde truffet sivile som befant seg i den irakiske regjeringens bygninger.

Informasjonsministeren hevdet også at fire amerikanske eller britiske soldater ble drept i torsdagens kamper i Sør-Irak. Ifølge al-Sahaf ble også 33 stridsvogner og pansrede kjøretøyer fra den USA-ledede styrkene ødelagt.


USA har nå 90.000 soldater inne i Irak. 120.000 soldater blir i nær framtid overført fra amerikanske- og europeiske baser og satt inn i krigen i nærmeste fremtid. Amerikanske myndigheter offentliggjorde tallet på soldater etter kritikk om at invasjonsstyrken ikke skulle være tilstrekkelig til å ta Bagdad.

En del av styrken reiser til Tyrkia og tar seg inn i Nord-Irak, mens den andre delen skal komme seg inn i landet i sør fra Kuwait.

Skal fullføre uansett

Den britiske statsministeren Tony Blair er tilbake i Storbritannia etter et 24-timers besøk hos den amerikanske presidenten George W. Bush på Camp David. På vei tilbake til London var han også en tur innom FN i New York.

Forholdet mellom USA og Storbritannia har aldri vært bedre enn det er nå, og de to sa på pressekonferansen i går at krigen vil fortsette til Saddam faller – uansett omkostninger.
Men presidenten George W. Bush har langt mindre støtte i verdensopinionen enn den faren hadde for Gulf-krigen i 1991, og Bush og Blair vil møte økt motstand etter hvert som krigen varer.

Medlemmene av FNs Sikkerhetsråd er blitt enige om umiddelbart å gjenoppta olje-for-mat programmet til Irak. Saken skal opp til avstemning i Sikkerhetsrådet fredag, opplyser Tysklands FN-ambassadør. Mer enn 2,5 milliarder dollar er øremerket for olje-for-mat programmet.

Skjulte konti

Amerikanske etterforskere hevder å ha funnet store summer med ulovlig tjente penger på skjulte irakiske bankkonti i utlandet. En stor del av pengene skal stamme fra kriminell virksomhet som smugling og korrupsjon.
USA ber nå om de berørte landenes tillatelse til å konfiskere pengene, for senere å bruke dem til støtte for den irakiske sivilbefolkningen.

(NRK)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no