skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Møter motstand - bomber videre

Kraftig motstand, bakholdsangrep og sandstorm holder amerikanske og britiske soldater på stedet hvil i det sørlige Irak. Men ifølge general Tommy Franks, som leder invasjonsstyrkene, har de hatt rask fremgang. Og bombingen av Bagdad fortsetter.

Publisert 24.03.2003 19:06. Oppdatert 25.03.2003 12:21.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Etter rundt tre timer med forholdsvis stillhet, kom det i kveld en ny runde med angrep og minst fire eksplosjoner i Bagdad. Heller ikke i kveld gikk flyalarmene, og det er ikke rapportert om at irakerne brukte anti-luftskyts mot angriperne.

Ifølge en Reuters-journalist er det nå et mønster med kraftige angrep med noen timers mellomrom. Angrepene blir imidlertid kraftigere for hver gang, og kommer hyppigere, melder Reuters-journalisten.

Tilbaketrekning

Britiske styrker har måttet trekke seg tilbake fra områdene utenfor Basra etter kraftig motstand og flere bakholdsangrep av små grupper av irakisk milits med raketter, håndgranater og AK-47-geværer. Soldatene lå gjemt i områder som invasjonsstyrkene trodde var sikret, og flere av dem lot som om de overgav seg før de gikk til angrep.

Britiske offiserer vedgår at de kan ha undervurdert den irakiske motstanden.

- Vi ventet at de ville gi seg, slik at vi raskt kunne få i gang den humanitære hjelpen i Basra. Men det gikk ikke akkurat slik, sier kaptein Patrick Trueman.

Fra sine posisjoner utenfor byen Nassiriyah gikk amerikanskledede styrker til nye angrep, men hittil har de ikke tatt den strategisk viktige byen ved elven Eufrat i Sør-Irak.

- Vi kan se Nassiriyah, men vi beveger oss ikke. Hele regimentet vi er med står rett og slett fast her, rapporterer Reuters' journalist Sean Maguire.

Større tap

En soldat i det medisinske hjelpekorpset utenfor Nassiriyah, som vil være anonym, sier til nyhetsbyrået AFP at tapene er større enn det som blir rapportert.

- De (britiske og amerikanske troppene) har langt større tap enn det de (offiserene) forteller media. Det er derfor du ser alle helikoptrene fly frem og tilbake hele natta, sier han.

Iraks president Saddam Hussein talte på fjernsyn i dag, og sa da at "seieren er svært nær". Kledd i militæruniform, lovpriste han de irakiske soldatenes kamp mot den amerikansk-britiske invasjonsstyrken. Han viste blant annet til Umm Qasr i Sør-Irak, der det har vært utkjempet harde kamper de siste dagene.

Henvisningen til kampene ved Umm Qasr tyder på at opptaket ikke er eldre enn et par dager, og at Saddam dermed overlevde det første rakettangrepet torsdag morgen.

Både før og etter Saddams TV-tale ble Bagdad utsatt for nye angrep. Bagdad er blitt bombet hver dag siden krigen ble innleder sist torsdag.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no