Hopp til innhold
Onsdag seiler verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford».
Foto: Forsvaret

USS «Gerald R. Ford» besøker Norge

Oppsummert

Verdens største krigsskip «USS Gerald R. Ford» besøker Oslofjorden fra onsdag 24. til tirsdag 30. mai.

Det er første gang et amerikansk hangarskip besøker Norge siden 1959.

I tillegg til et mannskap på 4500, rommer skipet 90 fly og helikoptre.

 • Må i retten etter å ha fløyet drone over hangarskip

  En mann i 50-årene må møte i Oslo tingrett senere i oktober, etter ikke å ha vedtatt et forelegg på 25.000 kroner for brudd på luftfartsloven.

  Lørdag 27. mai, mens det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford var i Norge, fløy han en drone i luftrommet over Ulvøya og i nærheten av skipet, heter det i forelegget.

  Påtalemyndigheten mener straffskyld kan bevises utover enhver rimelig tvil, og mener saken bør avgjøres med et forelegg.

  De mener altså en bot på 25.000 kroner er passende, subsidiært 25 dager i fengsel om boten ikke kan betales. Når saken nå går i retten, oppjusteres straffepåstanden til 30.000 kroner, eller 30 dager i fengsel.

  Påtalemyndigheten vil også inndra den aktuelle dronen og fjernkontrollen til den.

  _LAT6560 1
  Foto: Frode Fjerdingstad / NRK
 • Mann bøtelagt for droneflyging ved hangarskipet USS Gerald Ford

  En mann i 50-årene bøtelegges for å ha fløyet drone over Ulvøya i Indre Oslofjord mens gigantskipet USS Gerald Ford lå ved Malmøya.

  En mann i 50-årene er blitt bøtelagt av Oslo politidistrikt med 25.000 kroner for ulovlig droneflygning over Ulvøya, skriver Avisa Oslo.

  Dronen ble fløyet over Ulvøya i Indre Oslofjord mens det amerikanske skipet USS Gerald Ford lå ved Malmøya, ifølge politiet. Flygningen skal ha skjedd i 12-tiden den 27. mai. Fordi mannen nekter å godta boten, skal den behandles i Oslo tingrett i august.

  Fra 24. mai ble det innført flyforbud i forbindelse med besøket til skipet, som omfattet at det ikke var lov til å fly småfly og droner nærmere 0,5 nautiske mil, rundt 1.000 meter, fra militære fartøy.

  Mannen er bøtelagt for overtredelse av Luftfartslovens paragraf 14 om bestemmelser om luftfart med ubemannet luftfartøy. Boten baserer seg på at dronen skal ha fløyet over, eller i nærheten av, militært fartøy uten tillatelse. Når saken behandles i retten, vil boten økes til 30.000 og dronen krevd inndratt, varsler politiet.

  (NTB)

 • Amerikansk hangarskip utenfor Bergen

  Det var ved 16.30-tiden tirsdag ettermiddag at det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» var vest for Sotra rett utenfor Bergen, dette ifølge sist kjente lokasjon for ett av følgefartøyene.

  Utenfor Måløy ligger den amerikanske marinens forsyningsskip USNS «Joshua Humphreys».

  Tilfeldigvis oppholder lastetskipet som kolliderte med Helge Ingstad, TS Sola, seg i samme farvann, ikke så langt foran det amerikanske gigantskipet.

  Hangarskipet har vært i Oslo, og er nå på vei nordover langs norskekysten.

  Skjermbilde av posisjonen til USS "Gerald R. Ford".
  Foto: Skjermbilde / Kystverket
 • Amerikansk marineskip venter utenfor Måløy

  Det er ventet at det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» passerer Vestlandet i løpet av døgnet. Skipet har vært i Oslo, men er nå på vei nordover langs norskekysten.

  Utenfor Måløy ligger den amerikanske marinens forsyningsskip USNS «Joshua Humphreys». Skipet kom dit i natt, og har seilt frem og tilbake i ventemønster siden klokken 03.30 i natt. Skipet forsyner krigsskip og tilhørende luftfartøy med drivstoff.

  USNS «Joshua Humphreys»
  Grafikk: MarineTraffic
 • Vil ikke fortelle hvor ferden til «USS Gerald R. Ford» går

  Hangarskipet USS «Gerald R. Ford» tok mandag formiddag opp ankeret og er på vei ut fra Oslofjorden.

  Fremover skal skipet delta i flere øvelser sammen Hæren, Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Forsvarets spesialstyrker.

  Men hvor og når vil ikke Forsvarets operative hovedkvarter gå inn på.

  – Det er av operative sikkerhetsgrunner, samt at siden dette er et amerikansk fartøy, så er det opp til amerikanerne selv å kommentere hvor de skal, sier talsperson Jonny Karlsen.

  Etter det NRK erfarer, skal skipet delta i øvelsen Arctic Challenge Exercise i Vesterålen-området.

  Å øve sammen gir Forsvaret en unik mulighet til å videreutvikle samarbeidet og jobbe tettere sammen med USA, ifølge Karlsen.

  – Øvingen er et viktig signal for det nære bilaterale forholdet vårt med USA og øker troverdigheten av kollektivt forsvar og avskrekking.

  Forsvaret har sett at de allierte i større grad vender blikket nordover, og ønsker å operere, trene og øve oftere og mer i Norges nærområder.

  – Det er bra, og svært ønsket for Norge, sier Karlsen.

  s-bCSSJ5mJQ
  Foto: NTB
Andøya flystasjon

Her skal det amerikanske hangarskipet øve med norske jagerfly

Anonym amerikansk soldat

No kjem dei amerikanske soldatane: – Gler meg til å smake norsk mat

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no