Donald Trump på et møte om helse i Det hvite hus
Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

USA og Cuba

Oppsummert

USAs president Donald Trump sier han er klar til å forhandle om en ny avtale med Cuba, etter at han sa opp Obamas avtale som gjorde slutt på tiår med iskalde relasjoner.

 • Biden kalte Cuba for mislykket stat

  På en pressekonferanse torsdag kalte president Joe Biden «Cuba for en mislykket stat» og «kommunisme er et mislykket system», i kjølevann av de pågående protestene på den karibiske øyene. – Cuba er dessverre en «mislykket stat», som undertrykker innbyggerne sine, sa han. Biden sa også at USA ser på muligheten for å gjeninnføre cubaneres tilgang til sosiale medier, skriver BBC.

  Forrige uke, beskyldte Cubas president Miguel Díaz-Canel, amerikanske sanksjoner for grunnen bak den økonomiske uroen i landet.

 • Biden: Cuba bør lytte til folket

  USAs president Joe Biden ber Cubas kommunistregjering om å lytte til demonstrantene som ber om en slutt på fattigdom og undertrykkelse. Han ber regjeringen om å lytte til og jobbe for folket i stedet for å berike seg selv.

  – Vi står sammen med det cubanske folk og deres ønske om frihet og avlastning fra pandemiens tragiske grep og tiår med undertrykkelse og økonomisk lidelse som det autoritært regime har utsatt dem for, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

  Cubas president Miguel Díaz-Canel anklager på sin side USA for å kvele den cubanske økonomien gjennom sin blokade.

  tXeUEqHxunA
  Foto: Evan Vucci / AP
 • Anklager USA for å oppildne til uro

  Dagen etter at flere tusen cubanere demonstrerte mot regjeringen, anklager president Miguel Díaz-Canel USA for å kvele landet økonomisk for å fremme uro.

  I en TV-sendt tale sa presidenten at Cuba har forsøkt å imøtegå og bekjempe vanskelighetene som tiårene med den USA-ledede blokaden har ført med seg.

  Flere tusen cubanere luftet søndag sin misnøye med regjeringen. I den høyst uvanlige markeringen ble det blant annet ropt «Ned med diktaturet».

  Lange matkøer og kritisk mangel på medisiner siden starten på pandemien har ført til økende sinne blant vanlige cubanere.

 • USA åtvarar Cuba

  USAs nasjonale sikkerheitsrådgivar Jake Sullivan åtvarar Cuba mot å gripe inn mot dei som deltok i demonstrasjonane.

  – USA støtter ytrings- og forsamlingsfridom på heile Cuba og vil på det sterkaste fordømme kvar og ein form for vald eller målretta angrep mot fredelege demonstrantar som bruker dei universale rettigheitene sine, skriv Sullivan på Twitter.

 • Cubanere omkom på vei til Florida

  Kystvakten i USA har innstilt letingen etter at en båt med 20 cubanske migranter kantret på vei til Florida.

  Åtte av dem som var om bord, ble reddet av kystvakten torsdag, og to er siden funnet omkommet. Letingen etter de ti siste som var savnet, er nå innstilt, melder TV-stasjonen WPTV i Florida.

  De overlevende har fortalt at de forlot Puerto de Mariel på Cuba forrige søndag, og at båten kantret onsdag kveld.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no