Hopp til innhold

USA og Canada sender krigsskip gjennom Taiwanstredet

Et amerikansk og et canadisk krigsskip seilte lørdag gjennom Taiwanstredet, opplyser den amerikanske marinen.

En slik felles seiling i det omstridte farvannet er svært sjelden og kommer med sikkerhet til å skape sterke reaksjoner i Kina.

Den amerikanske marinen kaller turen til det amerikanske krigsskipet USS Chung-Hoon og det canadiske krigsskipet HMCS Montreal for en rutinemessig gjennomreise i stredet.

I uttalelsen understrekes det at det er snakk om internasjonalt farvann der det i henhold til folkeretten er fritt skipsleide, og at USA og Canada er fast bestemt på å opprettholde dette i Asia og Stillehavsregionen.

Mens amerikanske krigsskip seiler gjennom Taiwanstredet om lag én gang i måneden, er det uvanlig at amerikanerne har med seg skip fra allierte land.

Turen ble gjennomført mens USAs forsvarsminister Lloyd Austin deltar på et forsvarsministermøte i Singapore sammen med ministre fra en rekke asiatiske land, deriblant Kina.

Her har Austin kritisert Kina for ikke å ville ha en dialog som kan avverge militære kriser, mens Kina har slått tilbake og anklaget USA for handlinger som ikke legger til rette for god kommunikasjon.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no