USA mistenker Syria for nytt kjemisk angrep

USA truer med å «reagere raskt og passende» dersom det viser seg at syriske myndigheter har utført et kjemisk angrep.

FILE PHOTO: A U.N. chemical weapons expert holds a plastic bag containing samples from one of the sites of an alleged chemical weapons attack in Ain Tarma

FN-eksperter etterforsker et mulig angrep med kjemiske våpen i Damaskus i Syria i 2013.

Foto: Stringer / Reuters

Vi samler fremdeles informasjon om dette, men vi gjentar vår advarsel om at dersom Assads regime benytter kjemiske våpen, vil USA og våre allierte reagere raskt og passende, sier Morgan Ortagus.

Hun er talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

Ortagus sier at de har indikasjoner på at det ble utført et kjemisk angrep i kamper mot islamistiske opprørere i Idlib-provinsen på søndag.

To ganger tidligere har USA angrepet Syria etter rapporter om at det ble brukt kjemiske våpen. FN konkluderte i 2017 med at regjeringen i landet har ansvar for 20 angrep med kjemiske våpen fra 2014 til 2017.

Idlib-regionen nordvest i Syria og områder rundt er opprørernes siste skanse i landet, og ifølge Syrian Observatory for Human Rights(SOHR) døde minst 44 personer i kampene.

Utenriksdepartementet kaller angrepet en del av en voldelig kampanje fra den syriske presidenten Bashar al-Assad. Ortagus anklager Assad for å bryte en våpenhvile som til nå har beskyttet sivile i Idlib-området.

– Assad-regimets skyld i forferdelige kjemiske angrep er udiskutabel, sier Ortagus.

Hun sier de har informasjon som tilsier at det ble brukt klorgass.

I tillegg anklager USA Russland og Assads styrker for å stå bak en kampanje for å spre feilinformasjon, ved å forsøke å legge skylden på andre for at det ble brukt kjemiske våpen.

Assad Putin

USA går ut mot både Syrias Bashar al-Assad og Russlands Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Det skjer bare dager etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Russland og uttalte at de to stormaktene hadde funnet måter å samarbeide på i Syria.

I fjor sommer konkluderte OPWC i en rapport levert til FN at nervegassen sarin og klorgass sannsynligvis ble brukt i angrep sør for den syriske byen Ltamenah i mars 2017.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no