Hopp til innhold

USA fordømmer Myanmars tvangsoppløsning av Suu Kyis parti

USA fordømmer juntaen i Myanmar for å ha tvangsoppløst partiet til landets avsatte sivile leder, Aung San Suu Kyi, og sier det kan føre til mer ustabilitet.

Også 39 andre partier er tvangsoppløst for ikke å ha registrert seg i tide til et mulig kommende valg, som er ventet å befeste juntaens grep om makten.

– Vi fordømmer på det sterkeste beslutningen til Burmas militærregime om å fjerne 40 partier, inkludert Den nasjonale demokratiligaen, sier talsmann Vedant Patel i USAs utenriksdepartement. Han bruker det gamle navnet på det sørøstasiatiske landet.

– Ethvert valg uten deltakelse fra alle interessenter i Burma kan ikke anses for å være fritt eller rettferdig. Gitt den omfattende motstanden mot militærstyret, vil regimets alenegang mot valg trolig øke ustabiliteten, sier Patel.

Militæret avsatte Suu Kyi og tok makten i et kupp i februar 2021. Siden er Suu Kyi dømt til 33 års fengsel i flere rettssaker som anses for å være politisk motivert. Juntaen hadde lovet å holde valg innen august i år, men dette er senere blitt utsatt på ubestemt tid.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no