Hopp til innhold

USA advarer Russland om bruk av atomvåpen

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sier at USA vil reagere kraftig dersom Russland bruker atomvåpen. Noe Russlands president tidligere har truet med.

– Vi har vært tydelige. Hvis Russland krysser denne grensen, vil det få «katastrofale konsekvenser.» Vi kommer til å svare kraftig, sa Sullivan til NBC søndag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Advarselen fra USA kom etter at Russlands president, Vladimir Putin, sa onsdag at landet ville bruke alle våpen for å forsvare sitt territorium.

USAs utenriksminister Antony Blinken bekreftet i et intervju søndag at USA i private kanaler har advart Russland mot å starte en atomkrig.

– Vi har vært veldig tydelige overfor Russland både offentlig og privat. De må stanse den åpne praten om atomvåpen, sa Blinken til CBC News på sidelinjen av FNs hovedforsamling.

– Det er veldig viktig at Moskva hører fra oss og vet at konsekvensene vil bli forferdelige. Og det har vi gjort svært klart, sa den amerikanske utenriksministeren, som fortsatte:

– Enhver bruk av atomvåpen vil ha katastrofale konsekvenser for landet som bruker dem, naturligvis, men også for mange andre.

Antony Blinken
Foto: David Dee Delgado / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no