Hopp til innhold
Andry Rajoelina, ny president på Madagaskar
Foto: AP

Madagaskar

Oppsummert

Andry Rajoelina (44) er tatt i ed som Madagaskars nye president. Han har lovet å kjempe mot korrupsjon og fattigdom. Rajoelina vant valget i desember etter at landets høyesterett avviste anklager om valgfusk.

  • Vil kastrere barnevoldtektsmenn

    Madagaskars parlament har godkjent en lov som tillater kjemisk eller kirurgisk kastrering av personer som er dømt for å ha voldtatt barn under ti år.

    – Den nye loven vil ikke løse problemet med pedofili, ifølge Amnesty International, som ber øynasjonen om å stoppe loven.

    Men justisminister Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa sier til AFP at Madagaskar må handle, ettersom antall barnevoldtekter øker.

    600 voldtekter mot mindreårige ble registrert i landet i fjor. Minstestraffen har til nå vært fem års fengsel.

    Loven må godkjennes av landets høyeste konstitusjonelle domstol.

  • Rajoelina gjenvalgt som Madagaskars president

    Andry Rajoelina ble igjen valgt som president på Madagaskar i første runde i et valg som ble boikottet av nesten alle opposisjonskandidater.

    Rajoelina fikk 58,95 prosent av stemmene i den første valgomgangen, som gikk av stabelen 16. november, kunngjorde landets valgkommisjon lørdag.

    Valgdeltakelsen var på 46 prosent, en nedgang fra det forrige presidentvalget i 2018. Rajoelina har vært ved makten på Madagaskar siden 2009.

    Ti av tolv opposisjonskandidater ba om en boikott av valget og kalte det et institusjonelt kupp til fordel for den sittende presidenten. Oppkjøringen til valget var preget av nesten daglige, stort sett uautoriserte protester som ofte ble stanset av politiet ved bruk av tåregass. (NTB)

  • Madagaskar innfører portforbud før presidentvalget

    Madagaskar innfører portforbud i hovedstaden Antananarivo i forkant av et anspent presidentvalg, det melder nyhetsbyrået AFP.

    Madagaskars Collectif de Dix-opposisjonskoalisjon av ti partier har oppfordret velgerne til å boikotte torsdagens presidentvalg.

    Ti av de 13 presidentkandidatene som er registrert for valget har krevd en overhaling av landets høyeste domstol og valgkommisjonen før valgene finner sted.

    De hevder at den sittende presidenten Andry Rajoelina, som søker gjenvalg, ikke er valgbar på grunn av det franske statsborgerskapet han fikk i 2014, en anklage han har avvist.

    I løpet av de siste seks ukene har hundrevis av opposisjonstilhengere fortsatt å holde forbudte demonstrasjoner i Antananarivo

    Politiet har tatt i bruk tåregass for å spre demonstrantene. De har også arrestert noen opposisjonstilhengere.

    Antivalgdemonstranter protesterer i Antananarivo
    Foto: AP
  • VG: Norge stanser adopsjoner fra Madagaskar

    Ifølge VG sier norske myndigheter at de «ikke har den nødvendige sikkerheten» for om adopsjoner fra Madagaskar er lovlige.

    Det er Bufdir som opplyser dette i en e-post til avisen.

    – I Bufdir er vi opptatt av å sikre trygge fremtidige adopsjoner, og vi gjør grundige vurderinger av tillatelser til å adoptere fra konkrete land i tråd med lovverkene. De siste årene har vi stanset adopsjoner fra både Vietnam og Bolivia. Og nå Madagaskar, skriver avdelingsdirektør Kristin Ugstad Steinrem i Bufdir.

  • Politiet på Madagaskar brukte tåregass mot opposisjonens støttespillere

    Sikkerhetsstyrker brukte mandag tåregass mot demonstranter som støtter opposisjonens kandidater ved presidentvalget på Madagaskar neste måned.

    Hele elleve av de 13 kandidatene som kjemper mot sittende president Andry Rajoelina, hadde bedt sine tilhengere marsjere mot 13. mai-plassen for å protestere mot det de kaller et maktran.

    Politiet grep inn med tåregass og hindret de rundt 500 demonstrantene i å få fram til samlingspunktet.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no