NRK Meny
Demonstrasjoner i Romania
Foto: Vadim Ghirda / AP

Uro i Romania

Oppsummert

Politisk uro har preget Romania som får sin tredje regjering på et drøyt år. Det regjerende sosialdemokratiske partiet er preget av intern maktkamp, og det har også blitt møtt av masseprotester mot et forslag om lavere straff for korrupsjon.

 • Ber Romanias statsminister gå av

  Romanias president Klaus Iohannis har bedt statsminister Viorica Dancila trekke seg, kun tre måneder etter at hun ble innsatt. Dancila ble den første kvinnelige statsminister i landet, men nå sier presidenten at hun ikke passer til jobben.

  Romanias president Klaus Iohannis og statsminister Viorica Dancil foran flagg
  Foto: Vadim Ghirda / AP
 • Kvinne blir statsminister i Romania

  Sosialdemokraten Viorica Dancila er nominert til å bli Romanias tredje statsminister på et drøyt år. Blir hun godkjent, får landet sin første kvinnelige regjeringssjef. Hun erstatter partifellen Mihai Tudose som gikk av tidligere i uka.

   Viorica Dancila og Liviu Dragnea
  Foto: Octav Ganea / AP
 • Protester mot korrupsjon i Romania

  Mer enn 10.000 mennesker har troppet opp i flere byer i Romania for å demonstrere mot planlagte endringer i rettssystemet. Demonstrantene mener de planlagte endringene i rettssystemet vil tillate blant annet korrupsjon, skriver NTB.

  Foto: Vadim Ghirda / AP
 • Store protester i Romania

  Titusenvis av mennesker samlet seg søndag foran parlamentet i Romanias hovedstad Bucuresti i protest mot en ny lov som kan gjøre korrupsjon lovlig. Også i Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Sibiu og Constanta var det heftige protester.

  Demonstrasjoner foran nasjonalforsamlingen i Bucuresti i Romania
  Foto: Vadim Ghirda / AP
 • Romanias justisminister går av

  Romanias justisminister Florin Iordache går av etter protestene mot lovforslaget som ville avkriminalisert korrupsjon for beløp under 400 000 kroner.

Regjeringen i Romania trekker tilbake vedtaket som avkriminaliserte handlinger som tidligere er blitt regnet som korrupsjon. I flere dager på rad har hundretusenvis av rumenere markert sin avsky mot regjeringen med massive protester.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no