Hopp til innhold
Keops-pyramiden
Foto: Mohamed El-shahed / AFP

Egypt

  • EU varsler milliardpakke til Egypt

    EU ventes å kunngjøre en støttepakke på 7,4 milliarder euro til Egypt på et møte i Kairo søndag.

    Avtalen som gjør Egypt til strategisk partner for EU, er ledd i det omstridte arbeidet til EU med å begrense strømmen av migranter og flyktninger over Middelhavet, skriver NTB.

    Pengene skal blant annet gå til utvikling av fornybar energi, handel og sikkerhet og skal også finansiere lån og direkte investeringer for å støtte opp under Egypts sviktende økonomi.

    Europeiske regjeringer har lenge vært bekymret for stabiliteten i Egypt, et land med 106 millioner innbyggere der en svak økonomi presser stadig flere til å søke lykken i andre land.

  • Egypts utenriksminister håper på våpenhvile i Gaza før Ramadan

    Den egyptiske utenriksministeren Sameh Shoukry sier ifølge Reuters at de forhandlende partene mellom Israel og Hamas fremdeles håper å lande en avtale om våpenhvile i Gaza før Ramadan.

    – Vi er håpefulle om at vi nå får et opphør av kamper og utveksling av gisler. Alle erkjenner at vi har en tidsfrist for å lykkes før starten av Ramadan, sier Shoukry, som befinner seg i Tyrkia.

    Ramadan starter søndag 10. mars og varer til 9. april.

    USAs president Joe Biden sa torsdag at en avtale om våpenhvile trolig ikke vil lande mandag, slik han først håpet.

    Basem Naim, som er internasjonal talsperson for Hamas, sa tidligere denne uken til Al-Jazeera at de to partene har en lang vei å gå for å bli enige om våpenhvile.

    Sameh Shoukry
    Foto: AP
  • Egypt: Grønn avtale til 40 milliarder dollar

    Reuters melder at Egypt har signert syv avtaler verdt rundt 40 milliarder dollar.

    Avtalene ble gjort med internasjonale utviklere innenfor områdene grønn hydrogen og fornybar energi i Suezkanalens økonomiske sone, ifølge en uttalelse fra regjeringen onsdag.

  • Egypts president: Houthi-angrep har kuttet inntekter med 40–50 prosent

    Egypts president Abdel Fattah el-Sisi sier i en uttalelse mandag at angrepene i Rødehavet gjennomført av Houthi-militsen i Jemen har redusert inntektene i Suezkanalen med 40–50 prosent.

  • Avis: Egypt bygger flyktning­leir omringa av betong­veggar

    I påvente av masseflukt frå Rafah, er Egypt i gang med å bygge ein flyktningleir omringa av betongveggar. Det melder Wall Street Journal.

    Årsaka for byggeprosjektet er frykt for masseflukt frå Rafah sør på Gazastripa om Israel innleier den varsla bakkeinvasjonen sin der, skriv avisa.

Eit 400 meter langt skip har satt seg fast, og sperrar trafikken i Suez-kanalen

Norske skip rammet av grunnstøting i Suezkanalen

Forskere fra MF har gravd frem det som ser ut til å være verdens eldste, kristne kloster i ørkenen i Egypt. Klosteret er datert til år 350.

Forskere fra Norge har gjort oppsiktsvekkende funn i Egypt

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no