Hopp til innhold

Unge iranere henrettet etter protester mot regimet

Iran har henrettet to unge menn etter protestbølgen i landet. De fikk ingen rettssikkerhet, mener stortingspresident Masud Gharahkhani.

En iransk domstol fant i desember Mohammad Mehdi Karami og Seyyed Mohammad Hosseini skyldig i å ha drept et medlem av landets sikkerhetsstyrker under protestene måneden før. De to ble dømt til døden, og dødsdommene ble tirsdag opprettholdt av iransk høyesterett.

Lørdag morgen ble de to, som var 20 og 22 år gamle, henrettet ved henging, melder det iranske rettsvesenet nettavis Mizan Online.

Stortingspresident Masud Gharahkhani reagerer sterkt på henrettelsene og la lørdag morgen ut et bilde av seg selv der han holder en plakat med teksten «Kvinne. Liv. Frihet.» – en støtteerklæring til demonstrantene som protesterer mot regimet i Iran.

– Det iranske regimet fortsetter henrettelser av unge demonstranter, skriver Gharahkhani på Twitter.

– De fikk ikke møte familien og ingen rettssikkerhet. Be their voice!, fortsetter han

I desember ble to andre unge menn henrettet i Iran etter å ha blitt funnet skyldige i vold mot politiet under demonstrasjonene. Henrettelsene vakte skarpe internasjonale protester.

Ifølge iransk rettsvesen er elleve personer dømt til døden i forbindelse med protestene i landet. En opptelling fra nyhetsbyrået AFP basert på informasjon fra myndighetene viser at totalt 14 personer er dømt til døden på grunn av protestene. (NTB/AFP)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no