Hopp til innhold

Ungarn ventes å stemme for finsk Nato-medlemskap

Mandag er det ventet at Ungarns nasjonalforsamling vil gi grønt lys til å slippe Finland inn i Nato. Sveriges søknad behandles på et senere tidspunkt.

Regjeringspartiet Fidesz har i forkant av avstemmingen signalisert at de vil si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.

Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.

Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.

Sveriges søknad blir derimot liggende en stund til, både i Tyrkia og Ungarn. Hvorvidt Tyrkia sier seg villige til også å slippe Sverige inn i Nato, avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, har Erdogan slått fast.

Bakteppet er at Tyrkia har krevd å få utlevert en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen i forbindelse med søknaden.

Ungarns statsminister Viktor Orban har imidlertid lovet ikke å forsinke prosessen med å få Sverige inn i Nato, men har ikke gitt noen forklaring for hvorfor ikke svenskenes søknad behandles samtidig med Finlands.

For å innlemme nye land i Nato må alle de 30 medlemmene godkjenne. Det er kun Tyrkia og Ungarn som ennå ikke har gitt tommelen opp til Finland og Sverige.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no