Hopp til innhold
Helleristning
Foto: Privat

Unesco og verdensarven

Oppsummert

Norge har de siste fire årene vært med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste. Norge har i dag åtte områder på listen, og har ikke fremmet nye nominasjoner så lenge vi har sittet i komiteen.

 • Guatemalas påskefeiring får verdensarvstatus

  Guatemalas fargerike påskefeiring, som kombinerer mayatradisjoner med katolisisme, er ført opp på Unescos verdensarvliste.

  Feiringen som strekker seg over seks uker, når klimaks i påskeuka, med spektakuære prosesjoner, våkenetter og fargerike tepper av sagmugg og blomsterblad i gatene, ikke minst i byen Antigua.

  Kulturminister Felipe Aguilar påpeker i forbindelse med Unescooppføringen at Guatemalas tradisjoner, som mat, musikk og kunst er resultat av en kulturfusjon mellom katolisismen fra Europa og tradisjonene og troen til mayasiviliasjonen, som nær halvparten av landets innbyggere nedstammer fra.

  Påskeprosesjon i Antigua i Guatemala
  Foto: LUIS ECHEVERRIA / Reuters
 • FN vurderer å rødliste Great Barrier Reef

  FN vurderer å rødliste verdens største korallrev, Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia. Det 2.300 kilometer lange revet står på Unescos verdensarvliste, men er i ferd med å miste fargen.

  Blekingen skyldes at temperaturene i havet utenfor østkysten av Australia den siste tida har ligget opptil 2 grader over gjennomsnittet. Som følge av dette kvitter koralldyrene seg med alger som de er avhengig av for å overleve. Dette kan føre til alvorlige skader på revet.

  Unesco begynte mandag å overvåke revet for å se om australske myndigheter gjør nok for å beskytte Great Barrier Reef mot klimaendringer og vurderer alt i juni å sette revet på sin rødliste over truede verdensarvsteder.

  Great barrier Reef
  Foto: Jumbo Aerial Photography / AP
 • Nordisk båttradisjon på Unesco-liste

  Nordiske klinkbåttradisjoner er skrevet inn på Unescos liste over menneskehetens immaterielle kulturarv. Dette er første gang Unesco mottar en nominasjonssøknad fra et samlet Norden. Alle de nordiske landene har sammen stått bak en felles søknad til Unesco om å inkludere nordiske klinkbåttradisjoner på listen over menneskehetens immaterielle kulturarv.

  Den klinkbygde båten er en spesiell nordisk båttype, som i rundt to tusen år har hatt stor betydning for nordmenns bruk av havet. Variasjonen er stor, men byggemetoden er tilnærmet den samme i hele Norden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no