NRK Meny
Helleristning
Foto: Privat

Unesco og verdensarven

Oppsummert

Norge skal de neste fire årene være med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste. Norge har i dag åtte områder på listen, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem av komiteen.

 • – Vestlandet må få like miljøkrav

  Ordføreren i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp), mener at miljøkravene som blir stilt i verdenssarvområdet i Geirangerfjorden og Nærøyfjorden må gjelde for hele Vestlandet. Sjøfartsdirektoratet legger fram en handlingsplan i løpet av kort tid. Få av de båtene som blir kontrahert nå vil være utslippsfrie når kravene skal iverksettes. Tryggestad frykter at dersom verdensarvfjordene får strengere krav så kan de i verste fall havne i en skvis fordi båtene vil søke andre havner på Vestlandet.

  Ordførar i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad
  Foto: Frode Berg / NRK
 • Penger til Vestnorsk fjordlandskap

  Verdensarven i Vestnorsk fjordlandskap får tre millioner kroner. Området omfatter Geirangerfjorden i Møre og Romsdal og Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane. Hvert år får norske verdensarvsteder tilskudd over budsjettet. I denne runden deles det ut over 62 millioner kroner til arbeidet med den norske verdensarven. Fordelingen av tilskudd skjer via Riksantikvaren.

  Geiranger
  Foto: Løken, Bård / Samfoto
 • Norge inn i Verdensarv-komité

  Norge skal de neste fire årene være med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste. Norges delegasjon til komiteen skal ledes av riksantikvar Jørn Holme og fagdirektør Berit Lein i Miljødirektoratet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no