Helleristning
Foto: Privat

Unesco og verdensarven

Oppsummert

Norge har de siste fire årene vært med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste. Norge har i dag åtte områder på listen, og har ikke fremmet nye nominasjoner så lenge vi har sittet i komiteen.

 • 37 steder får verdensarvstatus

  Byen Nice, Tlaxcala-katedralen i Mexico, chilenske mumier og et gammelt solobservatorium i Peru er blant de 37 nye stedene som har fått verdensarvstatus på Unescos liste.

  Blant årets innskrivninger er også 11 europeiske kurbad, den transiranske jernbanen, gamlebyen i Padova i Italia, bergkunst i Saudi-Arabia, moskéer i Elfenbenskysten og Atlántida-kirken i Uruguay.

  De nye innskrivningene er vedtatt på årets møte i Unescos verdensarvkomité, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

 • Nye verdsarv-stadar utpeikte

  Byen Nice, Tlaxcala-katedralen i Mexico, chilenske mumiar og eit eldgamalt solobservatorium i Peru er blant stadane som har fått verdsarvstatus. Unescos verdsarvkomité, som er samla til årsmøte i Fuzhou i Kina, gav tysdag og verdsarvstatus til historiske jødiske sentre i Tyskland og til ein del av grensa til det romerske imperiet.

 • Kronerulling reddet Urnes-planer

  Kronerulling har hindret at arbeidet med det planlagte verdensarvsenteret for Urnes stavkirke stopper opp. Urnes stavkirke ligger i Luster kommune, og ble bygget rundt 1130. Den er Norges eldste stavkirke. Da det planlagte verdensarvsenteret ikke fikk støtte over statsbudsjettet, var det fare for at hele prosessen ville stoppe opp, skriver Nationen. Nå har de fått inn til sammen over en million kroner i støtte, fra kommunen og en privat giver.

 • Norges eld

  Kronerulling har hindret at arbeidet med det planlagte verdensarvsenteret for Urnes stavkirke stopper opp. Foreningen som leder arbeidet har fått inn over en million kroner.

  Urnes stavkirke ligger i Luster kommune, og ble bygget rundt 1130. Den er Norges eldste stavkirke.

  Da det planlagte verdensarvsenteret ikke fikk støtte over statsbudsjettet, var det fare for at hele prosessen ville stoppe opp, skriver Nationen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no