NRK Meny
Helleristning
Foto: Privat

Unesco og verdensarven

Oppsummert

Norge skal de neste fire årene være med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste. Norge har i dag åtte områder på listen, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem av komiteen.

 • Penger til Vestnorsk fjordlandskap

  Verdensarven i Vestnorsk fjordlandskap får tre millioner kroner. Området omfatter Geirangerfjorden i Møre og Romsdal og Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane. Hvert år får norske verdensarvsteder tilskudd over budsjettet. I denne runden deles det ut over 62 millioner kroner til arbeidet med den norske verdensarven. Fordelingen av tilskudd skjer via Riksantikvaren.

  Geiranger
  Foto: Løken, Bård / Samfoto
 • Norge inn i Verdensarv-komité

  Norge skal de neste fire årene være med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste. Norges delegasjon til komiteen skal ledes av riksantikvar Jørn Holme og fagdirektør Berit Lein i Miljødirektoratet.

 • Ølkultur og rumba UNESCO-liste

  Cubas rumbadans og Belgias sprudlende ølkultur er kommet inn på UNESCOs liste for immateriell kulturarv. FN-organet skriver i sin avgjørelse, som ble dedisert Fidel Castro, at den cubanske rumbadansen framkaller «sensualitet og glede», ifølge AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no