Hopp til innhold
Felt ulv
Foto: Statens naturoppsyn / NTB

Ulv

Oppsummert

25 ulver skal felles i lisensjakta på ulv fra 1. januar til 15. februar, har regjeringa bestemt. Hittil i vinter er det registrert 77–94 ulver i Norge og i grenserevirene.

  • Over 70 ulver påvist i Norge

    Det har blitt påvist mellom 72–78 ulver i landet, med kun én uke igjen av vinterens registreringssesong på ulv.

    Mellom 41–45 av disse ulvene er helnorske, melder Rovdata.

    Hittil har det blitt dokumentert sju ulvekull, mens det gjenstår å avklare status i det helnorske Mangenreviret.

  • Skadefelling av svensk ulv stanset

    Fellingstillatelsen på en ulv i Söderås-reviret i Skåne er trukket tilbake. Ulven tok en sau sist lørdag, men det er ikke stor nok skade, mener retten.

    Sist sommer var det to ulveangrep, og etter lørdagens angrep, mente fylkesstyret i Skåne det var grunnlag for skadefelling etter de nye retningslinjene fra Naturvårdsverket. Det ble dermed gitt fellingstillatelse.

    Forvaltningsdomstolen i Luleå konstaterer i sin behandling at «retningslinjer fra etater er ikke tvingende lov». De viser i stedet til rettspraksis som krever fire angrep før det gis fellingstillatelse.

    (NTB)

  • Ulv felt utenfor ulvesonen i Innlandet

    På skjærtorsdag ble det felt en ulv utenfor ulvesonen. Fellingen skjedde i Stor-Elvdal kommune i Innlandet.

    Statsforvalteren i Innlandet meldte om fellingen klokken 20.20, skriver Rovdyr.org.

    Det er ikke klart hvilket kjønn ulven hadde. Årsaken er at rutinemessig skuddplasskontroll vil bli gjennomført på fredag, opplyser Lars Gangås i Statens naturoppsyn.

    Ulven er den fjerde som blir felt utenfor ulvesonen. Lisensfellingen utenfor sonen varer fram til og med 31. mai, etter torsdagens felling er den gjenværende kvoten på ni dyr.

    (NTB)

  • Ulv felt utenfor ulvesonen

    For første gang i år er en ulv felt vest for Glomma – altså utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv. Det skjedde onsdag i Grue kommune.

    Kjønn og alder på ulven er foreløpig ikke kjent, skriver Rovdyr.org, som organisasjonen Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk står bak.

    (NTB)

  • Har registrert ulveaktivitet i nord i vinter

    Miljødirektoratet melder at de har gitt statsforvalteren myndighet til å i iverksette betinget skadefelling av inntil to ulver i Troms og Finnmark, som er rovvilt region 8.

    Den betingete myndigheten varer fra 16. februar til 31. mai 2024.

    Det er på vedtakstidspunktet gjenværende kvote for lisensfelling av ulv i region 5 og 6.

    For region 7 og 8 er det ikke åpnet for lisensfelling av ulv.

    – Det kan etter direktoratets vurdering oppstå situasjoner der skadefelling kan være aktuelt i alle de fire regionene og vi mener Statsforvalterne er best til å gjøre de konkrete vurderingene av dette.

    – Vi gir kvote for betinget skadefelling av ulv i region 5, 6, 7 og 8, først og fremst for å begrense skade på tamrein. Dette er regioner med tamreindrift, og vi vet av erfaring at det kan oppstå skader av ulv på tamrein. Det er denne vinteren registrert aktivitet av ulv i både region 6 og 8, skriver Miljødirektoratet.

    – Kvoten kan benyttes dersom det oppstår akutte ulveskader på rein og sau som ikke kan håndteres ved bruk av andre tiltak.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no