Hopp til innhold

Ukrainsk nobelprisvinner har landet i Norge

Den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter er en av tre som er tildelt årets Nobels fredspris. Oleksandra Matvijtsjuk, som styreleder i organisasjonen, landet i Norge torsdag.

– Det blir ikke varig fred i vår region før vi oppnår rettferdighet, sa Matvijtsjuk.

– Å motta Nobels fredspris innebærer et stort ansvar. Vi har mottatt denne prisen under en krig som startet i 2014, og som er trappet opp til en blodig og grusom konflikt. Vi har dokumentert krigsforbrytelser siden krigen startet. Vi står overfor enorme brudd på menneskerettighetene, og brudd på FN-konvensjonen.

– Jeg vil minne om at menneskerettigheter og fred er uløselig knyttet til hverandre. En stat som systematisk bryter menneskerettighetene, gjør det ikke bare mot sine egne innbyggere, men mot en hel region, en hel verden. Russland er et stort eksempel på dette, sier hun.

– Samtidig fortsetter velutviklede demokratier som om ingenting var skjedd, og Putin tror han kan gjøre akkurat som han vil, fortsetter hun.

Fredsprisen deles ut lørdag.

De andre som er tildelt prisen er menneskerettsforkjemperen Ales Bjaljatski fra Belarus og den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial.

– Jeg er sikker på at vi vil snakke om de samme temaene i intervjuet, men hver for oss, sier Oleksandra Matvijtsjuk, som er ledig i menneskerettighetsorganisasjonen Senteret for sivile rettigheter .

Nobelprisvinner vil ikke la seg intervjue sammen

Lederen for det ukrainske Senteret for sivile rettigheter har gitt klar beskjed om at hun ikke ønsker å bli intervjuet side om side med styrelederen for den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no