Hopp til innhold

UD bekrefter at ambassadør ble innkalt på teppet

UD bekrefter overfor NRK at ambassadør Sigvald Hauge ble innkalt til et møte i iransk UD i går hvor man fra iransk side ønsket å ta opp en twittermelding fra stortingspresidenten i Norge.

Ambassadør Hauge gjorde rede for den norske regjeringens offisielle syn på Mahsa Amini-saken, sier departementet i en e-post.

Iran mener Gharahkhani blander seg i interne forhold, og ønsket å protestere mot det de mener er en fiendtlig holdning til Iran skapt av iranske eksil-medier, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

NRK møter Gharahkhani hjemme i Drammen. Han understreker at han ikke vil snakke om reaksjonen fra Teheran. Spørsmål om ambassadøren er det naturlig at utenriksdepartementet svarer på, sier han.

– Men for meg er det naturlig å gi en stemme til alle de som kjemper for frihet og demokrati, ytringsfrihet i det landet jeg er født i.

– Men gjør ikke du den jobben vanskeligere for UD med de twittermeldingene?

– Jeg mener det er viktig at vi alle i fellesskap står opp for menneskerettigheter og likestilling. For meg kommer dette personlig og tett på. Det er viktig å kjempe for den samme friheten som jeg har i mitt land, Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no