Hopp til innhold
Ubåt ved Fedje

Ubåtvraket utanfor Fedje

Oppsummert

Kystverket går inn for at det tyske ubåtvrakket utenfor Fedje nord i Hordaland skal dekkes til. Ubåten som gikk ned under krigen er lastet med kvikksølv.

  • Vil ta avgjerd om Fedje-ubåt i år

    Det kan gå mot ei endeleg avklaring for kvikksølvubåten utanfor Fedje.

    Nærings- og fiskeridepartementet skriv til NRK at dei vil legge saka fram for Stortinget i samband med revidert nasjonalbudsjett før sommaren.

    – Sidan september 2022 har ekspertutvalet si rapport vore på høyring. Deretter har departementet brukt tid på å vurdere rapporten og høyringssvara. Det er krevjande og komplekse vurderingar regjeringa no er i gong med, og dette arbeidet har difor teke noko tid, skriv statssekretær Kristina Hansen i Nærings- og fiskeridepartementet.

    Kva som skal skje med den tyske ubåten U-864 frå 2. verdskrig har vore diskutert og debattert sidan han vart funnen i 2003.

    U-864 animasjon
    Foto: Kystverket (animasjon)
  • Vil heve kvikksølv fra ubåt

    Et ekspertutvalg har nå konkludert om ubåtvraket som ligger utenfor Fedje på Vestlandet. Utvalget anbefaler å heve mest mulig av kvikksølvlasten i ubåten, før vraket og sjøbunnen dekkes til.

  • Vil dekke til ubåtvrak utanfor Fedje

    Eit ekspertutval har no konkludert om ubåtvraket som ligg utanfor Fedje. Utvalet tilrår å heve mest mogleg av kvikksølvet om bord i ubåten, før vraket og sjøbotnen blir dekka til.

  • Ubåt-rapport kan bli forsinket

    Ekspertutvalget, som skal undersøke om det finnes nye måter å fjerne kvikksølvet fra ubåten ved Fedje på, ber om mer tid. Utvalget har opprinnelig frist til 1. november med å levere sin innstilling, skriver Nordhordland. En utsettelse gjør at rapporten fra utvalget først vil være klar neste år.

  • Skal lede ekspertutvalg

    Gro Kielland skal lede ekspertutvalget som skal vurdere om det finnes ny informasjon om hvilken løsning som er best for ubåtvraket utenfor Fedje. Samferdselsdepartementet har satt ned utvalget, og rapport skal være klar innen 1. november 2021.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no