Mulig ubåt utenfor Stockholm (uthevet med mørknet)
Foto: privat / Försvarsmakten

Ubåtjakt i svensk farvann

Oppsummert

– En mindre ubåt av ukjent nasjonalitet har krenket svensk territorium, fastslo det svenske forsvaret etter en ukelang jakt på inntrengeren i Stockholms skjærgård i oktober i fjor. Forsvaret kaller hendelsen grov, uaksetabel og alvorlig.

 • Funn på land styrker ubåt-mistanke

  Under ubåtjakten i den svenske skjærgården i fjor høst ble det gjort funn på land som styrker teorien om at Sverige ble krenket av en fremmed makt. Forsvaret, politiet og sikkerhetspolitiet Säpo skal ha gjort flere funn, skriver Dagens Nyheter.

 • – Tre-fire ubåter krenket Sverige

  Det var ikke bare én utenlandsk miniubåt som krenket svensk territorium i fjor høst. Ifølge Dagens Industri kan det være snakk om så mange som tre eller fire fremmede farkoster, etter Försvarsmaktens vurdering.

 • Ny ubåtjakt i Sverige

  En hittil ukjent ubåtjakt foregikk i Stockholm i høst, skriver Dagens Nyheter. Bare en uke etter at forsvaret avsluttet jakten på en ubåt i Stockholms-skjærgården i slutten av oktober, gikk alarmen på nytt. Søket var resultatløst.

 • Hemmelig ubåtjakt ved Stockholm

  En hittil ukjent ubåtjakt foregikk i Stockholm-sskjærgården i høst, skriver Dagens Nyheter. En uke etter at den store ubåtjakten ble avsluttet i oktober, ble det igangsatt en ny leting etter at en mulig ubåt ble observert. Søket var resultatløst.

 • – Ubåtsporene peker mot Russland

  Sporene i den svenske ubåtjakten peker helt klart i retning av Russland, sier Nupi-forsker Karsten Friis til NRK. Andre eksperter er usikre på om «bildebeviset» fra havbunnen er fra en ubåt.

Pressekonferanse i dag
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, sier de krever respekt for sine territorielle grenser og at de kommer til å forsvare seg med alle tilgjengelige midler mot eventuelle inntrengere.
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) sier de ikke skal ha noen fremme lands undervannsvirksomhet i sine farvann.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no