Hopp til innhold

Tyskland sender stridsvogner til Ukraina

Tyskland vil i første omgang sende 14 stridsvogner av typen Leopard 2 til Ukraina. De vil også tillate at andre land sender tyskproduserte stridsvogner til det krigsherjede landet.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker Tysklands beslutning om å sende Leopard 2-stridsvogner til Ukraina velkommen og tror de vil være til stor hjelp.

– I et kritisk øyeblikk i Russlands krig kan disse hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv, vinne og seire som en uavhengig nasjon, skriver Stoltenberg på Twitter.

Ifølge talsperson Steffen Hebestreit i den tyske regjeringen, er planen å opprette to bataljoner med Leopard 2-stridsvogner i Ukraina.

Opplæring av ukrainske soldater vil starte i løpet av kort tid, og Tyskland vil også bidra med logistikk og ammunisjon.

Ukrainas generalstab har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene som nå kontrollerer 18 prosent av Ukraina.

Tyskland har de siste dagene vært under hardt press fra land som mener at landet må etterkomme Ukrainas ønske om å få levert Leopard 2.

– Tusen takk, forbundskansler Olaf Scholz, skrev Polens statsminister Mateusz Morawiecki på Twitter etter at beslutningen ble kjent.

– Denne beslutningen er et viktig skritt for å stanse Russland, ifølge den polske statsministeren.

Russia Ukraine War
Foto: Michael Sohn / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no