Hopp til innhold

Tyrkias tidligere Amnesty-leder frifunnet

En tyrkisk domstol har frikjent tidligere leder for Amnestys Tyrkia-kontor, Taner Kilic, og tre andre menneskerettsforkjempere.

I 2020 ble Kilic dømt til over seks års fengsel for å ha støttet eksil-tyrkeren Fethullah Gülen, som Tyrkias regjering hevder sto bak kuppforsøket i 2016.

Tre andre aktivister ble dømt til to år og én måneds fengsel for å ha hjulpet en terrororganisasjon. Alle avviste anklagene. Men i fjor bestemte landets øverste domstol at saken skulle behandles på nytt av en lavere domstol fordi etterforskningen var ufullstendig.

Tirsdag kunne Amnesty International opplyse at en domstol har besluttet at alle skal frikjennes på grunn av mangel på bevis.

Da de fire ble pågrepet sommeren 2017, anklaget myndighetene dem for å ha deltatt i et hemmelig møte for å organisere et opprør og skape kaos. Alle deltok på et seminar om digital sikkerhet på øya Buyukada i nærheten av Istanbul.

Kilic ble løslatt mot kausjon i august 2018 etter å ha tilbrakt 14 måneder i fengsel.

For en uke siden kom Den europeiske menneskerettsdomstolen fram til at Tyrkia må betale erstatning til Kilic fordi han har vært ulovlig fengslet.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no