Hopp til innhold
Nei til tvangsekteskap, banner i 8. mars-tog 2007
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Tvangsekteskap

Oppsummert

Regjeringa fryktar at ungdom skal verte gifta bort mot si vilje i sommar og har sendt brev til alle skular, helsestasjonar og fastlegar. I mars la regjeringa fram ein handlingsplan mot sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlesting.

  • Rekordmange unge søker hjelp – frykter å bli sendt til utlandet

    Aldri før har så mange unge tatt kontakt med hjelpeapparatet fordi de er redde for at foreldrene skal sende dem til utlandet. Det bekymrer regjeringen.

    I fjor fikk Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll og minoritetsrådgivere rundt om på skoler i alt 387 henvendelser om ufrivillig opphold i utlandet.

    Det er 57 flere henvendelser enn året før, eller en økning på drøyt 17 prosent, viser ferske tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) og Bufdir.

    Bak mange av henvendelsene står minoritetsungdommer som frykter å bli sendt til utlandet mot sin vilje.

    Siden Kompetanseteamet ble etablert i 2004, har antall saker økt for hvert år. Fra 2015 til 2022 har tallet på henvendelser til teamet mer enn doblet seg.

    I fjor fikk teamet 891 saker på bordet – en økning på godt over 17 prosent fra året før.

    (NTB)

  • Varetektsfengslet i to uker for å ha presset datteren til tvangsekteskap

    En oslomann er varetektsfengslet i to uker, for å ha presset datteren sin til å gifte seg med en mann.

    Oslo tingrett mener det er en reell mulighet for at siktede vil ødelegge bevis i saken hvis han ikke blir fengslet. Grunnen er blant annet at flere sentrale vitner i saken ikke er avhørt ennå, og retten frykter han vil kunne påvirke dem.

    Den siktede mannen ble mandag ilagt to uker i varetekt, med brev- og besøkskontroll. Påtalemyndigheten ba om fire uker med brev- og besøksforbud.

    Begge parter har anket avgjørelsen.

    Tall fra Kunnskapsdepartementets kompetanseteam mot tvangsekteskap fikk 132 henvendelser i 2021 der hovedbekymringen var «frykt for tvangsekteskap».

  • Regjeringen advarer mot tvangsekteskap i sommerferien

    Tre statsråder ber kommuner og andre være i beredskap i sommer, av frykt for at barn og unge blir tatt med til utlandet for å tvangsgiftes.

    – Etter to somre med reiserestriksjoner på grunn av pandemien, har mange i stor grad vært hindret fra å reise til utlandet. Det har bidratt til å begrense mulighetene for å ta med barn og unge til utlandet og etterlate dem mot deres vilje, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

    Mjøs Persen har skrevet et beredskapsbrev til landets kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere hvor det advares mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold.

    I brevet bes alle som jobber med barn og unge i skoler, helsetjenesten, barnevernet og andre instanser, om å være ekstra oppmerksomme på denne problematikken i sommer. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har også skrevet under på brevet.

    Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deler bekymringen og understreker at det ikke er stort myndighetene kan gjøre når sakene beveger seg utenfor Norges grenser.

    – Når barna først er ute av landet, er det begrenset hva norske myndigheter kan bistå med. Da må vi forholde oss til folkerettslige rammer og vertslandets lover og regler. Det er derfor forebygging er så viktig, sier Huitfeldt.

    (NTB)

  • Åtvarar mot sesong for tvangsgifte

    Regjeringa fryktar at ungdom skal verte gifta bort mot si vilje. Eit brev til alle skular, helsestasjonar og fastlegar ber mottakarane følgje med. Minoritetsrådgjevar Gudmund Rype i Drammen seier fleire ungdommar tek kontakt før sommarferien.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no