Hopp til innhold
Den norske Turistforening forventer en kraftig økning i antall gjestedøgn i hytter langs kysten på Sørlandet. I fjor hadde hyttene i Aust-Agder tilsammen over 3000 gjestedøgn, med nye hytter kan antall gjestedøgn nesten dobles.

Turistforeningen

Oppsummert

Den Norske Turistforening ble stiftet i 1868 og har over 300.000 medlemmer. DNT har per høsten 2023 rundt 580 hytter, spredt over hele landet.

  • Flere turisthytter har servering og aktiviteter hele påsken

    For de som holder seg hjemme i påsken, kan også bypåske by på naturopplevelser.

    Flere av turistforeningens hytter er åpne hele påsken, med servering og aktivitetstilbud.

    – Påsken kommer til å bli knallfin enten man velger å gå en liten tur i nabolaget, langs fjorden eller stikke innom i marka, sier kommunikasjonssjef i DNT Oslo og omegn, Live Kaldestad.

    Foreningen arrangerer mange aktiviteter i og rundt hovedstaden. Det kan oslofolk være med på uten å tømme lommeboka, sier hun.

    – Mange av de aktivitetene vi har er jo gratis, så det skal ikke stå på det. Det viktigste er å være ute og finne på noe gøy, og da har DNT Oslo og omegn mange, ulike tilbud for alle.

    Natursti og påskeeggjakt på Breivoll gård i Ås er noe av det DNT tilbyr.

    Breivoll gård
    Foto: Bonsak Hammeraas
  • Rekord for DNT-hytter

    Hyttetur i Marka og langs Oslofjorden blir stadig mer populært.

    I fjor var det nesten 34.000 overnattinger på hyttene til DNT Oslo og omegn. Det er en økning på 20 prosent og ny rekord.

    Daglig leder Henning Hoff Wikborg tror det er flere grunner til at turfolk vil leie hytter.

    – Det ene er at tilbudet er synlig og at folk er klar over det. Jeg tror også mange er bevisste på at det er viktig å bruke hverdagene og helgene.

    – Jeg tror også en del er opptatt av at kortreist friluftsliv er et poeng når det gjelder miljø og de utfordringene vi står i, i det samfunnet vi lever i i dag, med klimautfordringer, sier Wikborg til NRK.

    Snellingen (bildet) i Romeriksåsen er en av hyttene med størst økning i besøket, med 47 prosent flere gjester enn året før.

    DNT Oslo og omegn har rundt 40 hytter i Oslomarka og ved Oslofjorden. Alle turfolk kan bestille plass på hyttene hvis minst én i følget er medlem.

    – Vi ser at Fuglemyrhytta er veldig populær og har vært det i mange år. Nå har vi også åpnet hytter ved fjorden og det er veldig populært, sier Wikborg, som også peker på Huldreheim i Østmarka som en populær hytte. Han tror nybygde hytter med moderne arkitektur appellerer til en del.

    Snellingen DNT-hytte i Oslomarka.
    Foto: Nina Didriksen / NRK
  • Desse DNT-hyttene var mest besøkt i 2023

    Flokehyttene i Sveio i Vestland er framleis dei mest populære hyttene i Den Norske Turistforening (DNT), heiter det i ei pressemelding. Hyttene i Sveio gjekk også til topps i 2022. Fleire andre hytter i Vestland fekk også ein plass på topplista. På andreplass kom Kiellandbu i Stølsheimen, medan Skålatårnet i Loen hamna på fjerdeplass. Den mest populære turen i DNT i 2023 var Dronningstien i Ullensvang kommune.

    Flokehyttene, Sveio
    Foto: Olav Røli / NRK
  • Mange søker på «Fuglemyrhytta» på nettet

    En av hyttene i Oslomarka er blant de ti mest populære søkene på turnettstedet ut.no.

    Fuglemyrhytta, som ligger nær Vettakollen i Oslo, er den 5. mest populære hyttesiden.

    Det viser oversikten fra Den norske turistforening (DNT).

    Etter at Fuglemyrhytta åpnet høsten 2018 har den vært så godt som fullbooket hver natt, slik NRK nylig skrev om.

    Her kan du se hele listen over turfavorittene.

    Fuglemyrhytta januar 2019
    Foto: Nina Didriksen / NRK
  • Denne hytta er full hele året

    Fuglemyrhytta er den aller mest populære hytta til Turistforeningen i Oslomarka. På denne hytta har det vært overnattingsgjester hver natt hele året.

    Det viser tall NRK har fått fra DNT Oslo og omegn.

    – Jeg har ikke registrert en eneste dag den ikke har vært besøkt. Fuglemyrhytta har vært brukt på en eller annen måte, hver eneste dag, i 2023, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg.

    Fuglemyrhytta ligger i Nordmarka, rett ved Vettakollen i Oslo. Det er bare et par kilometer å gå fra nærmeste T-banestopp, enten Vettakollen eller Frognerseteren. Den åpnet høsten 2018 og ble raskt veldig populær.

    – Hadde dere trodd den skulle bli så populær?

    – Jeg tror faktisk at vi hadde en tanke om at dette ville bli populært, med tanke på beliggenheten og det at vi bygget en så spesiell og spennende hytte. Det som kanskje har vært mer overraskende, det er Skjennungsvolden, sier Wikborg.

    Den åpnet nå i november og hadde en eksplosjon i interesse.

    Det er kamp om plassen på mange av hyttene, i hvert fall i helgene.

    1. november hadde DNT Oslo og omegn sitt «hytteslipp» der de åpnet for bestillinger for 2024. Da satt mange turfolk klare.

    – Det vi opplever fra hytteslippet i november i fjor til i år, er en tredobling av bestillingene av disse hyttene, sier Wikborg.

    Dette er de ti mest populære DNT-hyttene i Oslo-området:
    1. Fuglemyrhytta i Nordmarka
    2. Skjennungsvolden i Nordmarka
    3. Gressholmen Styrbord i Oslofjorden
    4. Huldreheim i Østmarka
    5. Stallen i Østmarka
    6. Gressholmen Babord i Oslofjorden
    7. Nydalshytta i Lillomarka
    8. Mustadkroken på Krokskogen
    9. Hovdehytta i Vestmarka
    10. Sinnerdammen på Krokskogen

    Fuglemyrhytta januar 2019
    Foto: Nina Didriksen
  • Fjellvettreglene oversatt til flere språk

    DNT og Røde Kors går denne påsken sammen for å spre Fjellvettreglene til utenlandske påsketurister. De to organisasjonene mener behovet for informasjon om trygg ferdsel er stort.

    På den årlige Fjellvettdagen 3. april sprer Den Norske Turistforening (DNT) og Røde Kors de tradisjonelle Fjellvettreglene på engelsk, tysk og fransk.

    – Fjellvettreglene er utgangspunktet for trygge og gode turer. Det er viktig å kjenne til dem, og det er viktig å bruke dem. Det gjelder både norske turister, og besøkende fra andre land, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT.

    – Røde Kors og DNT har lang tradisjon for å spre kunnskap om sikker ferdsel, og det er viktig for oss å nå fram til alle som ferdes i norsk natur med god informasjonen om fjellvett, legger han til.

    Fjellvettreglene engelsk.
    Foto: Kommunikasjon / Røde Kors
  • Den norske turistforeningen overtar Leirvassbu Fjellstue

    Den svært populære hytten på Jotunheimen blir den norske turistforeningens hytte. Sparebankstiftelsen DNB har finansiert kjøpet står det på dntoslo sine nettsider.

    – Etter dialog med Sparebankstiftelsen DNB, har vi nå likevel fått muligheten til å overta hytta. Det er rett og slett helt fantastisk at stiftelsen kunne komme på banen og kjøpe dette flotte stedet til glede for friluftslivet, sier daglig leder Hoff Wikborg.

    Leirvassbu åpner 23 mars og bystyrene på Snøheim vil ta ansvar for driften denne vinteren.

  • Søndag 5. februar starter Turåret

    Søndag 5. februar er det klart for årets Kom deg ut-dag. Meningen er å inspirere folk til uteaktiviteter om vinteren.

    – Vårt ønske med Kom deg ut-dagen er å inspirere folk til å være aktive ute nå på vinteren, og det gjør vi med å lage til en morsom dag for store og små i nærmiljøet, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening (DNT).

    Dagen blir markert med over 160 gratis arrangementer over hele landet, opplyser DNT i en pressemelding.

    Pølsegrilling over bål
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Flokehyttene øverst på ti-på-topp-liste

    Flokehyttene ved Ryvarden fyr er de mest populære hyttene til Den Norske Turistforening. Ingen andre hytter har så mange søk på nettet som hyttene til Haugesund turistforening. Flokehyttene toppet også listen i fjor. Som nummer to på listen kommer Skåpet i Ryfylke som hører til Stavanger turistforening. Og når det gjelder topp-ti-listen over turforslag, så kommer Preikestolen på sjetteplass og Kjerag på tiende plass.

    Flokehyttene Ryvarden
    Illustrasjon: Holon Arkitektur
  • DNT-hytter opne i påska

    Den Norske Turistforening (DNT) opnar hyttene sine i påska. Det er første gong på tre år, sidan pandemien stengde ned hyttene dei to førre åra.

    Drivar på Gjendesheim Turisthytte i Jontunheimen, Marius Haugaløkken, seier dette er ei stor glede. Påska er den viktigaste tida på vinteren, og nå set turistverten alt i stand til gjestene som kjem.

    Gjende
    Foto: Trude Blåsmo, Turistforeningen
  • Satser på inkludering

    DNT Sør har ansatt en person som skal jobbe med inkludering i friluftslivet, og mener det er viktig at alle grupper i samfunnet må få muligheten til å oppleve natur og frisk luft. Flere andre steder i landet har DNT jobbet aktivt med dette i flere år, men nå blir dette også et viktig satsingsområde i sør.

    T-merke på ein stein.
    Foto: Britt Jorunn Svanes
  • Fyller 150 år

    Denne helgen fyller Gjendebu i Jotunheimen 150 år. Gjendebu er DNTs eldste hytte som nå er i drift. I 1871 sto den første hytta ferdig.

    Gjendebu
    Foto: DNT Oslo og Omegn
  • Mye jobb med å rydde turstier

    Turistforeningen har fått en kjempejobb med å rydde i Marka etter vinteren. Veldig mange trær brakk på grunn av våt og tung snø på Østlandet, og nå ligger de og sperrer stiene. DNT Oslo og omegn har 250 frivillige som er ute og rydder, men sier det vil ta lang tid før alle stiene er ryddet.

    DNT må rydde stier
    Foto: Nina Didriksen / NRK
  • Over 100.000 sliter med å se T-en

    For mange fargesvake ser den røde T-en i fjellet grå ut. Nå etterlyser de en annen farge for å finne frem. – Jeg vet at de finnes, men ute i terrenget ser jeg dem ikke i det hele tatt. For meg framstår de grå, sier Øystein Hildebrandt fra Vennesla.

  • Vil ha gule T-er

    De rødmalte T-ene til turistforeningen burde heller vært gule slik at de fargesvake og fargeblinde kan se merkingen i fjellheimen, mener distriktsleder i Norges blindeforbund på Sørlandet, Sigrun Storaker. DNT har ikke planer om å endre fargen.

    Varde med turistforeningens røde T
    Foto: Privat

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no