Hopp til innhold
Den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl er sikret
Foto: Efrem Lukatsky / AP

Tsjernobyl

Oppsummert

Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire atomreaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i Ukraina (dengang i Sovjetunionen). 56 mennesker døde som følge av eksplosjonen og av akutte stråleskader i ukene etter ulykken.

 • IAEA-inspektører stasjonert ved Tsjernobyl-kraftverket

  Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået er nå stasjonert permanent ved Tsjernobyl-kraftverket i Ukraina, opplyser IAEA-sjef Rafael Grossi. Han besøkte onsdag selv det nedstengte atomkraftverket, der det var en alvorlig ulykke i 1986. Anlegget var okkupert av russiske styrker i fem uker i fjor, kort tid etter invasjonen.

  Kamphandlingene rundt kraftverket skapte frykt for nye radioaktive utslipp fordi strømforsyningen som sørget for kjøling av radioaktivt avfall, ble ødelagt.

  – Vi håper absolutt at det ikke blir ny okkupasjon eller flere angrep mot anlegget, sier Grossi. IAEA overvåker fra før Ukrainas tre fungerende atomkraftverk og hadde i fjor også inspektører ved det russisk-okkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja. Dette kraftverket blir fortsatt operert av ukrainere, og IAEAs plan om å opprette en sikkerhetssone rundt kraftverket er ennå ikke satt ut i livet.

 • Måling av stråling i Tsjernobyl

  Strålingsdetektorene rundt Tsjernobyl-anlegget i Ukraina sender igjen data til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Det er første gang IAEA mottar data fra detektorene siden Russland tok kontroll over området 24. februar. Målingene viser at strålingsnivået er på samme nivå som før krigen. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

 • Soldater lagde skyttergraver i radioaktiv jord

  Russiske soldater gravde skyttergraver i den sterkt forurensede jorda ved Tsjernobyl-reaktoren som havarerte i 1986. Området er fortsatt kraftig radioaktivt og det er farlig å grave eller berøre noe der. Satellittbilder viser at de russiske soldatene hadde oppholdt seg der over lengre tid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no