Hopp til innhold
Migrants board vans after waiting along the border wall to surrender to US Customs and Border Protection (CBP)
Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

Grensen USA - Mexico

Oppsummert

Tusenvis av migranter er ventet på den amerikanske grensen etter opphør av asylregelen «Title 42». Regelen som ble innført under korona har gitt amerikanske myndigheter mulighet til å returnere asylsøkere uten å behandle søknadene.

  • Biden ber republikanerne i Kongressen vedta grensetiltak

    USAs president Joe Biden ber republikanerne i Kongressen om å stanse blokkeringen av en amerikansk grensereform.

    Reformen dreier seg om tiltak på USAs grense i sør, og brukes som et forhandlingskort for å gi økonomisk støtte til Ukraina. Ikke siden september har det vært gitt noen ny amerikansk støttepakke til Ukraina.

    Republikanere i Kongressen har hittil nektet å godkjenne nye hjelpepakker til Ukraina før det er enighet om nye sikkerhetstiltak langs grensen mot Mexico.

    Biden sier at reformen som nå ligger på bordet er den tøffeste og mest rettferdige planen for å sikre grensen som de noensinne har hatt i USA.

    Samtidig skriver The Washington Post at Biden-administrasjonen jobber med en langtidsstrategi for støtte til Ukraina.

  • Biden har tro på enighet om grensetiltak neste uke

    USAs president Joe Biden sier han har håp om at en avtale om sikkerhetstiltak på grensa kan inngås i Senatet til uka, og at han er åpen for «massive endringer».

    Republikanerne i Kongressen har blokkert ytterligere Ukraina-støtte for å skaffe nye sikkerhetstiltak på grensa mot Mexico. De gir Biden skylda for en stor tilstrømming av innvandrere.

    – Jeg tror at vi i neste uke vil være i stand til å bli enige om noe, i hvert fall i Senatet, og jeg håper at det blir en pakke begge partier er med på, sa Biden fredag.

    – Så blir spørsmålet for speakeren og republikanerne i Huset: Er også de klare til å handle, spurte han videre.

    Republikanerne har et knapt flertall i Representantenes hus, og flere i partiet har truet med å felle speaker Mike Johnson om han fremmer en pakke med grensesikkerhetstiltak som inkluderer Ukraina-støtte.

    Biden erkjente fredag at det må gjøres innvandringspolitiske endringer.

    – Jeg er klar til å løse problemet. Det er jeg virkelig – massive endringer, og jeg mener det inderlig, sa han.

    – Jeg mener vi trenger betydelige endringer i politikken på grensa, inkludert endringer i asylsystemet vårt, la han til.

    Han greide ikke ut ytterligere, men sa senere til journalister at grensa ikke er sikker.

    Det har ikke blitt godkjent noen ny amerikansk støttepakke til Ukraina siden september. USA har vært ukrainernes viktigste støttespiller siden den russiske invasjonen. (NTB-Reuters)

  • USA gjenåpner flere grenseoverganger mot Mexico

    USA gjenåpner flire grenseoverganger mot Mexico. Det skjer etter at antall ulovlige innvandrere har gått ned. Dermed har de nok folk til å betjene overgangene, ifølge en talsperson, skriver Reuters.

  • Biden baner vei for grensemuren i Texas

    For første gang under president Joe Biden gir regjeringen unntak fra flere miljølover for å få fart på byggingen av deler av grensemuren mot Mexico. Dette er Bidens første bruk av en omfattende utøvende makt, noe som ofte ble benyttet under Trumps presidentskap.

    Siden Biden kom til makten har det ikke blitt bygget videre på muren som ble startet opp under Trumps tid.

    – Det er for tiden et akutt og umiddelbart behov for å bygge fysiske barrierer og veier i nærheten av grensen til USA for å forhindre ulovlig innreise, sa innenriksminister Alejandro Mayorkas i kunngjøringen onsdag

    (NTB)

  • AFP: 11 politifolk dømt for drap på 17 migranter

    11 meksikanske politifolk er dømt å ha drept 17 migranter nær grensa inn til USA, skriver nyhetsbyrået AFP fredag morgen.

    Dommen kom torsdag i byen Ciudad Victoria i delstaten Tamaulipas. De 17 migrantene ble skutt og drept før likene ble brent, skriver nyhetsbyrået.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no